De omgekeerde Noorse wereld en de NOK

Waarom gaat het in IJsland zus en in Noorwegen zo? Noorwegen is een land dat de rente gaat verhogen en hun munt stijgt. IJsland is eigenlijk failliet.

Toch lijkt het alsof dit allemaal cultureel bepaald is. Beide volken eten zalm en haring en drinken bier, wodka en aquavit. En het weer is koud met weinig zon en ’s zomers veel muskieten.

Mensen laten in IJsland hun Range Rovers ontploffen voor de verzekeringspremie. Huizenprijzen storten in. In Noorwegen stijgen huizenprijzen nu voor de vijfde achtereenvolgende markt en de regering is nu bang voor een bubbel. De rente was, zoals in zoveel andere landen, teruggebracht van 5,75% naar 1,25%. Die gaat in Q2 van volgend jaar weer omhoog om de economie niet te snel te laten stijgen.

NOK
In de PolderPortefeuille zijn de Noorse Kronen onze grootste positie. Zoals we al eerder schreven, we hadden de Noorse kroon als basisvaluta in plaats van de euro. Vandaag stijgt de Noorse Krona naar het hoogste punt in 11 maanden.

[grafiek] Klik om te vergroten

We hadden al eens aangegeven dat we bij een koers van 8,45 winst zouden nemen. Vandaag kopen we een kwart van onze NOK-positie terug tegen euros op EURNOK 8,47. Voor de duidelijkheid, als de EURNOK zakt betekent dit dat de Kroon apprecieert.

Daarnaast verkopen we de resterende Noorse staatsobligaties. De 2013 op 110,20%, de 2015 op 106,40% en de 2017 op 101.70%. De rente stijgt en daardoor verliezen we bruto licht hierop. Dat de obligaties in Noorse Kronen noteren, maakt dit echter ruimschoots goed. Per saldo maken we tussen de 7,5% en 9,9%.

Long NOK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: