Ach die ag en proletarisch uraniumwinkelen

Een sector die sterk is achtergebleven is agri. Ik weet niet waarom we het zo noemen, de Noord-Amerikanen noemen het ag. Agri stagneert net zoals gezondheidszorg, telecoms en consumentenartikelen. Dat zijn de traditionele defensieve waarden. Agri is wat anders, daar zitten we al een tijdje flink in met de PolderPortefeuille omdat we een structureel tekort zien opdoemen na een gunstige periode. Het weer kan zo omslaan, de oogst kan opeens niet uitstekend uitvallen maar wat minder goed of zelfs slecht. We zijn geen goederentermijnhandelaren, maar toen vorige week tarwe uitbrak kregen onze abonnees een mailtje en pakten we daar ook wat van mee. En voor wie geen zin heeft in dit soort verhalen hebben we nog een andere, betere oplossing. Laat het iemand anders doen en liefst, op zijn Nederlands, zonder er iets extra voor te betalen. Soms lukt dat.
We beschreven dat al eerder en dat verhaal vindt u hier. De reden waarom we er nu op terugkomen is dat er beweging in het verhaal lijkt te komen, je ziet dat ook aan de prijzen van de soft commodities.
In Toronto ging De Kapitalist even op bezoek bij de beheerders van Ceres. De discount is wat kleiner geworden, maar het is nog steeds een aanzienlijke 25%.
Ceres heeft nog niet veel eigen aandelen ingekocht en rekent er blijkbaar op dat de discount nu vanzelf kleiner zal worden. Kwade tongen beweren dat hier een andere reden voor is.Meer hierover in volgende edities van De Kapitalist. We gaan dan ook in op de andere plannen van de beheerders.
Hier vindt u wat we eerder over dit onderwerp schreven: De Kapitalist 20 mei: agri in de PolderPortefeuille.

Van de week las ik een commentaar van een olie expert die het over ag had. Afblijven zei hij want er is genoeg potentiëel om iedereen te voeden. Kijk maar, we zijn zelf zo productief in de VS dat als je dat soort rendementen ook in Afrika en Azië zou behalen, er geen hongerprobleem zou zijn.
Dit is typisch een gedachte van iemand die de wereld van achter een scherm bekijkt. De werkelijkheid is anders en die telt ook.
De New York Times publiceert een verslag van de voedselconferentie die op dit moment in Rome plaats vindt. Iets meer dan de helft van de experts denkt dat het mogelijk zal zijn 50% meer voedsel te produceren in het jaar 2030, zodat de wereldbevolking geen honger meer kent.
Dit jaar zijn er meer dan een miljard hongerigen in de wereld. De ag sector kent politieke en klimatologische risico’s, maar er is een structurele behoefte aan meer en beter. Dit zou best eens een goed instapmoment kunnen zijn. Ag leent zich ook voor hypes. Verkeerde goede ideeën waardoor koersen tot onrealistische proporties worden opgeblazen. Dat gebeurde al eerder met de kunstmestbedrijven, het gaat vast weer gebeuren maar elke bubbel is anders. De koers van de kunstmestmakers, zoals Potash, stond midden 2008 nog op een spectaculaire top. Toen kelderde de sector; Gisteren kondigde Potash aan dat de winst 80% was gezakt maar het aandeel herstelt nu keurig.


3cubes(2)

Nieuwe reeks Citi Speeders
•       Citi Speeders voor iedere 2,5 punt op de AEX
•       Slechts 5 punten verschil tussen Fin.niveau en Stop Loss!
•       HOGERE HEFBOOM

Om alle producten te raadplegen, klik hier 


Een andere sector die niet van haar plaats kwam was uranium. De spotprijs bleef maar liggen. Op klassieke uraniumwijze komt hier nu ook beweging in want er is een groot technisch probleem bij Olympic Dam. Olympic Dam is de grootste mijn ter wereld, in Australië en de mijn is onderdeel van BHP.
Olympic Dam produceert 8% van de uraniumbehoefte. Daardoor wordt er nu meer vraag op de spotmarkt verwacht.
Dat was voor ons een reden om wat onderzoek te gaan doen naar alternatieve uraniumvehikels, op dezelfde manier als waarop Ceres een goed alternatief bleek voor onze eigen agri portefeuille. Beter en goedkoper, het bestaat, soms, als je goed speurt. In uranium hebben we nu ook zoiets gevonden. Althans, we hebben er een paar gevonden. Maar helaas, in de praktijk blijkt er maar één spelletje te zijn dat we echt goed en goedkoop kunnen spelen. Een kleinere discount dan bij Ceres maar nog steeds in de twee cijfers. En liquide genoeg voor onze portefeuille. Dat wordt het onderwerp van de volgende flash van De Kapitalist. Vandaag nog.

Michael Kraland

Reacties zijn welkom op: kraland@inveztor.nl

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor.nl. Disclaimer Kraland: long Wheat futures en Ceres Global Ag Corp en geen positie in overig genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: