Maakt u zich geen zorgen. Of liever gezegd, maakt u zich maar wel zorgen eigenlijk. Hoewel, wat heb je aan die zorgen?
Wat ik bedoel is het volgende. Eén van de lessen die het leven en de markt telkens weer leren is vooral zekerheid te wantrouwen. En mensen die leuk lijken maar waarvan mijn intuïtie zegt verre te blijven. Over allebei zou ik een klein boekje kunnen neerpennen, maar laten we het kort en nuttig houden en ons beperken tot een idee dat financieel heel duidelijk is. De dollar gaat kapot.
Bent u het daarmee eens?
Ik hoef het u niet te vragen, want ik lees dat slechts 3% van beleggers bullish op de dollar is. Nu denk ik dat dit betekent dat er eigenlijk niemand bullish is want zeg nou zelf, Saddam Hoessein haalde ook geen 100% van de stemmen.
Er zijn goede fundamentele en technische redenen om aan te nemen dat de dollar kapot gaat. Richting nul. Nu is nul in monetaire kringen een rekbaar begrip en eigenlijk alleen daar. Want als de dollar naar nul gaat is het niet nul maar een miljard voor een hamburger.
In Zimbabwe lijkt me het meest winstgevende beroep dat van kruiwagenimporteur te zijn. U kunt het zich helemaal voorstellen. De geldontwaarding is daar dusdanig dat je een kruiwagen aan biljetten nodig hebt om iets te kopen.
Mensen met status hebben dus iemand om die kruiwagen te duwen. Dat doe je niet zelf. Maar nog meer status geeft het aanhouden van een klein eskadron kruiwagenjongens. Papa gaat pokeren met zijn vrienden en Winston, Henry, Jocko en Jimmy gaan mee om de kruiwagens enzovoorts, you get the inflated picture.
Maar het gaat in de VS helemaal niet over inflatie op dit moment maar om deflatie. Deflatie en dollarontwaarding.
Nu is dit iets waar ik moeite mee heb en ik ben niet de enige.
Sommigen schrijven boeken over de val van de dollar en die rotdollar draait altijd net wanneer zo’n boekje uitkomt.
Dat is alleen om te pesten. Zodra u uw dollars gecovered hebt zakt hij immers weer en krijgt de boekenschrijver gelijk.
Een les die ik heb geleerd is dat wanneer iedereen hetzelfde denkt de kans groot is dat er iets anders gebeurt.
Als belegger zoek je constant naar activa die achterblijven.
Nutsbedrijven, farma, consumentenartikelen en agri zijn achtergebleven en agri is bij Inveztor een favoriete sector, op inhaalgebied althans.
De dollar heeft geen fans meer.
De dollar is uitgespogen, vertrapt en zelfs sommige fotomodellen willen hun dunne lichaampjes slechts laten fotograferen wanneer ze in euro’s betaald krijgen. Misschien zou de dame in kwestie eens aan de Real moeten denken, want daar betaalt ze immers haar boodschappen mee.
De Brazilianen doen er alles aan om de stijging van hun munt tegen te houden, wat hun fotomodel ook zegt.
[grafiek] Klik om te vergroten
Omdat de dollar niemand meer heeft, behalve misschien Tim Geithner en die moet wel, zou ik me afvragen of we op korte termijn niet kunnen rallyen in die smeltmunt.
Niet omdat ik zo graag in dollars wil speculeren, integendeel. Wat me kietelt is de gedachte dat onze portefeuille hard getroffen wordt wanneer de dollar omhoog gaat.
Denk eens mee. Wanneer gaat de dollar omhoog in deze cyclus? Zodra de Amerikaanse markt zakt.
Dat kan zo gebeuren, kijk vandaag eens, je ziet het meteen.
Vervolgens gaat goud onderuit want goud gaat de andere kant op. Zwakke dollar, sterk goud en vice versa.
Maar niet alleen goud, het hele grondstoffen complex waar we inzitten gaat dan mee. Olie kan ook zo naar beneden want als de dollar zakt krijgen de OPEC heren minder geld binnen en pompen ze meer olie.
In feite zou een stijging van de dollar een ramp voor onze portefeuille zijn en daarom stip ik dit even aan.
Ook onze Noorse kronen zakken dan relatief.
De euro natuurlijk ook.
Leuk voor Europese exporteurs.
Slecht voor Amerikaanse exporteurs maar dat zijn er maar zo weinig. Slecht voor de relatie met China want de yuan moet omhoog, niet de dollar.
We hebben vandaag een dollarchart gemaakt en die zetten we hier nog een keer neer.
Het is niet meer dan een ‘Wat als…" vraag. Maar het zou me niet verbazen.
Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long eurusd (ter hedge van usd posities) en long eurnok, geen positie in andere genoemde fondsen op moment van publiceren.