Waarom zijn de bears, die gisteren werden weggevaagd na een goede week, versterkt in de kracht van hun klauwen?
Daarvoor moeten we eerst terug naar de drie belangrijkste visies op de markt. De bulls zeggen precies wat Jan-wilem Nijkamp op deze site zegt.
En Nijkamp is niet de enige, Anthony Bolton, één van de meest succesvolle aandelenbeleggers ter wereld, is dezelfde mening toegedaan, hij ziet een voortgaande bullmarkt voor aandelen.
Als u het stuk van Nijkamp er nog even bijpakt winnen we wat tijd, want de argumenten die Jan-willem aanvoert zijn heel duidelijk en weinigen zullen ze bestrijden.
Dat brengt ons naar het argument van de groep waar ik nog geen naam voor heb bedacht. De Mulls, voor Moderated Bulls? Of Sulls, voor Sceptische Bulls? Culls, voor de cynische variant?
Jeremy Grantham stuurde onlangs zijn nieuwste brief de wereld in en als uw mening al vaststaat moet u die beslist lezen want hij documenteert zijn visie vast beter dan u dat doet. En als uw mening niet vaststaat dan moet u dit stuk niet eens uitlezen maar meteen dat verhaal erbij pakken.
Grantham schrijft niet alleen een prachtig commentaar, maar is des te geloofwaardiger omdat hij de huidige situatie het hele jaar goed heeft ingeschat. Hij ging long in maart. Om de juiste redenen.
Wat zegt Grantham nu? Hij is ten eerste blij dat hij heel onverwacht de Nobelprijs voor chemie heeft gekregen en geeft vervolgens de Amerikaanse regering er genadeloos van langs. Hun politiek zal alleen maar leiden tot tijdelijke lucht en een bubbel waar we nu al inzitten.
Hij ziet fair value voor de S&P op 860 en brengt zijn aandelenweging terug.
Slechte kwaliteit is aanzienlijk meer gestegen dan goede kwaliteit, een thema dat we op deze site ook vaak aankaarten.
Grote bedrijven met betrouwbare cashflow blijven achter bij aandelen van kwetsbaar gefinancierde situaties.
We zitten in een periode van magere jaren en de subsidies die de Amerikaanse overheid verstrekt kunnen niet eeuwig doorgaan. De echte economie kan ook niet eeuwig bezuinigen. De excessen in het systeem, zoals overbetaling van CEO’s versus de gemiddelde werknemer en de excessen van Wall Street zijn niet voorbij maar gaan gewoon door.
Tenslotte zijn daar de beren. Veel van de betere beheerders zijn in moeilijkheden omdat ze niet mee hebben willen doen aan de huidige rally. Hun argumenten liggen dicht tegen die van Grantham aan, maar Grantham heeft het feit laten meetellen dat succes op de markt ook inhoudt dat je de reactie van de andere spelers moet anticiperen.
De afgelopen dagen waren we al bezig met het afbouwen van alles dat illiquide is of kan worden en waar we nog uit kunnen.
Dat betekent vooral kleine aandelen.
De grafieken voor small caps zijn slecht. Ik zie dubbele toppen en na een rally als die van gisteren op Wall Street zie ik daar ook geen verandering in komen.
De volatiliteit, uitgedrukt in de VIX, duidt op enige gemakzucht.
Azië is sterk en daar zijn goede redenen voor. De bubbels slaan daar ook weer toe. Ik vroeg laatst bij een spreekbeurt of iemand me kon vertellen wat de duurste appartement in Hong Kong, nu net op de markt, kosten.
Niemand kwam tot de helft. Denk aan $30 miljoen dollar, plus een dure binnenhuisfiguur voor de gordijnen.
In New York trekken de bonussen zo hard aan dat de markt voor appartementen boven de $2 miljoen daar weer aantrekt.
Overigens ligt de grens voor duur in NYC boven de $3 miljoen. New York verdringt London nu als beste stad om financiële zaken te doen, lezen we op Bloomberg.
De tik van woensdag draaide donderdag. De uitslagen zijn weer groot. Het voelt allemaal niet zo lekker, de markten hebben al een voorschot genomen. De fundamenten zijn nog zwak.
Wat amusant is, is dat de meest toonaangevende bulls, sceptici en bears drie heren zijn die ongeveer even oud zijn. Bolton, Grantham en Marc Faber dekken het spectrum aardig af.
We kunnen scepticus Soros en bull Steve Leuthold er ook in betrekken. Ook een seniorenlichting.
Het is dus niet een kwestie van leeftijd, maar puur een kwestie van visie, anders dan in de internet periode.
Wat we gisteren zagen is dat de markt weliswaar eerder niet meer reageerde op goed nieuws, maar wel op een heel goed cijfer gisteren. Dat die 3,5% voor twee derde kwam door stimulatie voor auto’s en huizen is iets dat de bulls anders zien dan de bears.
We zijn benieuwd hoe het spiegelbeeld geïnterpreteerd gaat worden. Want in het volgende kwartaal zullen de autoverkopen, zo lijkt ons, heel hard dalen. Iedereen die een heel klein beetje zin had in een auto heeft er nu met korting een gekocht.
De consument heeft inderdaad nu wat minder de hand op de knip gehouden. Pas als de winkelomzetten weer aantrekken en de autoverkoop zonder stimulatie weer loopt, kunnen we zien of de Amerikaanse markt herstelt.
Tot dan trekken Azië en andere opkomende markten de boot.
We gaan wat meer ideeën zoeken aan de short kant. We gaan ook op zoek naar obligaties die bestendig zijn tegen een hausse van de rente.
Meer daarover in De Kapitalist van volgende week.
nvt