Ibearish II

Er is vanaf nu één hoek waar u geen grote bek meer vandaan zult krijgen en in een land waarin de dagelijkse hoffelijkheid een belangrijk discussiepunt is staan we dus op winst. Zij het maar één punt. De rest van het scherm is rood.

 

Die hoek is die van degenen die zo blij waren met al hun winsten vanaf september vorig jaar. Op deze chart ziet u nu dat winsten die vervoegd kunnen worden in de verleden tijd en wie weet in de voltooid verleden tijd straks. Kortom ze zijn weg.

Kriebelen
Misschien begint het bij u te kriebelen om short te gaan wanneer u deze chart ziet en als dat zo is, denk dan niet meteen aan intieme hygiëne en bijbehorende poeders en zalfjes. Wij voelen het namelijk ook zo. Dit jeukt om te shorten, richting 1016, waar eerste steun ligt. We zijn door het 200-daags gemiddelde heen en zitten liever boven dan onder die lijn.

[grafiek] Klik om te vergroten

Rest slechts één vraag. Moeten we dat doen voordat de cijfers van vanmiddag uitkomen? Goede vraag. Die cijfers kunnen of slecht zijn. Zijn ze goed, dan zal dat geen schokkende werking hebben. Even omhoog, maar verandert dat de naaimand aan andere souvereine ellende? En de bijbehorende schade?

Bloed
De vraag is retorisch. We kunnen dus net zo goed nu alvast wat short gaan en om half drie kijken wat er gebeurt en dan nog meer shorten als het fout gaat en even wachten en later shorten als het goed gaat. Is dit bloed op straat? Het begint erop te lijken.

De definitie van bloed op straat is overigens eenvoudig: er moeten koppen staan die dat aangeven. Het televisienieuws van 8 uur is ook een goede indicator.

Wij hebben nog zelden zoveel op deze website geproduceerd als sinds gisterenmiddag – weliswaar voor een groot deel voor abonnees maar toch. Wij kunnen natuurlijk zien of mensen hun mails openmaken en dat valt nogal tegen. Op de site zelf zien we nauwelijks reacties. Zijn mensen geschokt? Zitten we fout met wat we analyseren en doen? Het eerste weten we niet en het tweede punt wordt tegengesproken door de feiten.

GDXJ
We gaan dus gewoon door en kijken nu voor een hedge op onze goudideeën naar de short ETF op juniors, de GDXJ. De Toronto Venture index is dit jaar 4% terug en Peter Vermeulen’s goudportefeuille, die we naar onze abonnees sturen, is 2,5% omhoog. Gisteren nam Peter wat winst in één van zijn posities.

U kunt hier een recent proefnummer aanvragen. We blijven bullish op ons goudverhaal, op ons Yukonverhaal en op andere speciale situaties waar we in zitten.
 
S&P
We willen eigenlijk de GDXJ short voor de PolderPortefeuille en zeker ook de S&P. Risico is dat het gemakkelijk lijkt en wat gemakkelijk lijkt is meestal fout.

We hebben dus een plannetje opgesteld voor deze trades. Om te voorkomen dat de abonnees-die-hun-mail-wel-openmaken met hooivorken samenscholen voor de gevel van de Inveztorburelen, krijgen zij van ons uiteraard iets extra’s. Het hele plannetje met toeters en bellen in de vorm van entries en exits, extra charts enzovoorts.

Risico
De GDXJ heeft geen koershistorie. Het is immers een recente ETF waar we destijds over schreven, het ding van Van Eck/Markets Vectors. Er is veel meer risico in dit instrument dan in de GLD of in de S&P. We kijken dus naar de GDX en naar de trend in de Venture Exchange in Toronto. Want zoals The Plunger me net zei, voor je het weet loopt zo’n short 15% tegen je in.

De S&P en de goudfuture staan overigens praktisch op hetzelfde niveau. De chart van goud ziet er beter uit dan die van de S&P. Bij de GDXJ zitten we ook vast aan Amerikaanse tijden, bij de S&P niet. Wie weet is dat straks onze redding mochten we ons vergissen.

De GDXJ is nu immers heel gevaarlijk, omdat goud op steun ligt. Voor veel van ons geldt hier Don’t try this at home. We kunnen onze mening ook op elk moment veranderen, als de omstandigheden daar reden voor geven. Op de GDXJ komen we dus nog terug vanmiddag als we wat doen. Er zijn namelijk ook puts te koop. We zijn hier nog niet uit, maar u misschien wel en dan horen we graag uw wijsheid.

Glad
Dit is één van die dagen waar we, hoever we ook kijken op de horizon, alleen maar narigheid zien. Pervers geredeneerd is dat bullish. Alles kan gebeuren en zoals we gisteren al schreven, voor het weekend zijn we het liefst glad. Voor de S&P wel goed uitkijken vanavond voordat de markt sluit, want zoals iedereen inmiddels weet of gehoord heeft zijn er daar duistere krachten die de markt manipuleren. Of niet.

Wij blijven Ibearish.

In de collectie Glad hadden we gisteren I’m so Glad van Cream (link) en vandaag voor de afwisseling, maar uit een vergelijkbare la, Glad. Voor de ouderen onder ons, dit is een nummer van Steve Winwood uit zijn John Barleycorn tijd. U ziet en hoort hem aan de piano jengelen. Rechts onze vriend Erik Kleptoon, Winwood’s collega uit de Blind Faith periode. 

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud, short S&P 500, geen posities in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: