Griekenland: wie wint de Rundermans prijs?

Het is één van die dagen. Veel te doen en inmiddels 25 tabs open met informatie, roddel, verhalen, cijfers, getuigenissen, citaten over het onderwerp Griekenland. Waarom, zo vroeg iemand op deze site, besteden we hier tijd aan?
Het antwoord is dat het wel meevalt, ik ben de enige hier die zich er voor interesseert. Plus een aantal lezers.

Er is nog een andere reden en dat is dat ons verhaal uitkomt en dat de werkelijkheid telkens de verbeelding in haar hok terugjaagt.
Onze stelling is vanaf de eerste dag van de crisis dat het met de Grieken heel moeilijk zaken doen is, ook als alles goed gaat. De Grieken doen immers altijd twee dingen die anderen veel minder doen, of helemaal niet, of maar één tegelijk. We hebben het over ruziemaken en anderen de schuld geven.
Jammer dat Blame Game niet is ingevoerd bij de Olympische Spelen want Griekenland zou een gouden medaille winnen.
En wat ruziemaken betreft is het heel eenvoudig. Kijk eens in de krant hoe slim de Grieken de Duitsers aanpakken.

In een andere half afgemaakte column staat een verhaal over de draai van Duitsland vis à vis Griekenland, compleet met een leuke video over filosofen. Maar vandaag willen we het nog eens hebben over de man die in een land van grote runderdichtheid hard op weg is om de verkiezing van Mr Rundermans glansrijk te winnen. Maar het gaat hier om een bewindsman van een bevriende natie, dus we blijven heel betamelijk. We gaan geen rare dingen roepen zoals weten jullie nog hoe alle Nederlandse producten opeens geboycot moesten worden omdat iemand bij BZ had bedacht dat we Macedonië moesten erkennen? Mocht niet van de Grieken, boycot van Heineken die notabene de grootste brouwer van Griekenland is.

Onze kandidaat is Vice-Premier Theodoros Pangalis. U weet uit eerdere spontane neigingen om hard Rundermans te roepen dat dit het genie is dat op kwam zetten met het idee om de Duitsers om € 70 miljard te vragen vanwege de ellende in WO II.
Wij weten niet hoe je Wiedergutmachung in het Grieks zegt, maar het ging om het goud van de Centrale Bank, geroofd door de Duitsers en geactualiseerd voor 65 jaar rente.
Nu gelooft u dit misschien niet maar toch is het waar.
De Duitsers, meer bekend om hun Mittelstand dan om hun gevoel voor humor, begonnen meteen over het afstoten van activa, wanneer je failliet gaat. Of Griekenland wat eilandjes wilden privatiseren.

Nu hebben de Grieken een trots die omgekeerd evenredig is aan hun prestaties dus dat gaf weer beroering.
Maar nu het er echt op aankomt met Duitsland, want die steun hebben ze daar nodig, trekt Pangalis een nieuw konijn uit de hoed.
Pangalis zei dat de Duitsers het expres doen. Ze buiten de Griekse crisis uit om de euro lager te krijgen en zo meer te exporteren.
Plus natuurlijk de usual suspects, de speculanten die hier garen bij spinnen.
Dat elke speculant die voor de laatste emissies Griekse bonds heeft gekocht op een stoot verlies zit lijkt niet bij de heer Pangalis op te komen. Misschien moet hij thuis nog eens kijken naar de koersen van zijn staatsobligaties, als hij die al heeft.

Laten we heel duidelijk zijn, de Nederlandse positie over Griekenland lijkt ons de juiste. Roep het IMF binnen. Stop het gezeur voer solidariteit want dat begrip is in Griekenland volledig onbekend. Grieken maken al ruzie bij het voorspel. Wat hun houding zal zijn als het echt menens wordt, daar kunnen we beter niet aan denken.
Griekenland mag bij Europa blijven, want daar hoort het om allerlei culturele redenen wel thuis. Er zijn ook goede redenen om daar anders over te denken. Griekenland’s rol bij de gebeurtenissen tijdens en na Srebrenicza is onderbelicht gebleven. De Bosnische moslims waren de nieuwe Armeniërs.

Het IMF kan beter optreden dan de EG, die noch de instituten noch de wilskracht en moed heeft om de Augiasstal die de Griekse economie is te reinigen.
Toch is er hoop.
Maar je moet de Griekse volksaard dan even wegdenken.
Tenzij er een wonder gebeurt. Meer daarover in de column die nog openstaat.
nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: