Grieken zieken

Vanavond is er weer van alles. We hebben dit weekend een nieuwe GoudKapitalist rondgestuurd. Peter Vermeulen wilde alles nog even kwijt voordat hij drie weken naar het land van Marc Faber vertrekt. Lees die update, dit jaar voegde Peter weer 21% toe.

We kwamen ook met Deel I van een nieuwe stock pick voor de PolderPortefeuille. Een turn around verhaal dat x2 kan, misschien wat meer. Misschien zitten we precies op het dieptepunt. Erger kan haast niet.

En natuurlijk, zoals betalend abonnee DonQ ons herinnerde, het euroverhaal. Waarom we uit de euro zijn. En nauwelijks hadden we ook dat verstuurd of één van onze rode lampjes begon te flikkeren. We hadden alles al klaargezet, emmers water, brandblussers, brandweerhelmpjes en vuurvaste pakken.

De Amerikaanse rente schoot heel geniepig op een Paasmaandag door de 4%. We bekijken de Amerikaanse 10-jaars staatslening met shortersogen.

Toen kwam onze grote vriend. Hij is de man die de droom is van iedere scribent. Als je echt niets meer te melden hebt, wat nu helaas niet zo is, het is eerder druk dan iets anders, dan komt onze vriend en een kind kan het verhaal schrijven. Nooit meer klachten over harkerige Nederlandse politici alstublieft. Of over Belgische politici met een slokje teveel op.

Vandaag wijden we even, hoe kort ook, wat tijd aan onze grote vriend. Onze dierbare Boezoeki Bozo, onze Populistische Pipo, onze wandelende reclamevoor wat er allemaal niet fout kan gaan als je niets aan mediatraining doet, over wat er verkeerd kan gaan wanneer je je als Griek helemaal op zijn Grieks gedraagt. U raadt het al, voor de crisis (Grieks woord) kende niemand hem maar nu is hij bezig aan een onstuitbare opmars.

Dames, heren, beleggers, winnaars en pechers, we hebben het over de man die ons "het is de schuld van de Duitsers" bracht. De man die de Amerikanen, de hedge funds, Angela Merkel de eurosceptici, de Turken en als u het aandurft de naam Macedonië te noemen ook u allemaal op één hoop veegt. We hebben het over de onovertroffen Griekse vice-premier Theodoros Pangalos.

Papandreou, laten we eerlijk zijn, was hem net even voor. Hij begon op 11 februari met "Wij Grieken hebben helemaal geen hulp gevraagd en die hulp hebben we ook niet nodig". Pangalos doet niet aan dit soort eenvoudige gaffes, hij pakt een ladder, zet die op zijn schouder en draait zich 180 graden om.

Dit is gewoon slapstick. U herinnert zich de opmerkingen over de Duitsers. Niet één of twee, nee, een hele serie met als topper de €70 miljard die ze Griekenland schuldig waren vanwege dat goud, uit de Tweede Wereldoorlog. We hadden het hier al eerder over. 

Nu zegt Pangalos tegen Reuters dat Griekenland minder zwendelde dan Italië. En dat Portugal moet oppassen. Als Griekenland kopje onder gaat, dan jullie ook

Hij roept ook dat Europa slecht geleid wordt en dat de Duitsers tegen Griekenland speculeren. Terwijl de Griekse Postbank erop betrapt werd € 23 miljoen verdiend te hebben met speculatie tegen Griekse schuld. Tenslotte, nog iets recenter, profiteren de Duitsers van de val van de euro en willen ze daarom de Grieken in het verdomhoekje houden. Dat maakt hun export goedkoper.

We zeggen op deze site al vanaf de eerste dag dat Grieken altijd ruzie maken en anderen de schuld geven. Pangalos is een prachtig voorbeeld van Griekse ellende. Hij staat niet alleen, hij is alleen nog iets meer flamboyant dom dan anderen.

De laatste vondst, volgens Reuters, was dat Duitsers een racistische visie van Griekenland hebben. We hebben voor de PolderPortefeuille onze laatste euro’s verkocht.

PS mocht u onverhoopt denken dat we bij Inveztor anti-Grieks zijn, dan vergist u zich. Wij kunnen er niets aan doen. We besteden veel tijd aan dit land, haar inwoners en hun prachtige economie. Er blijkt toch telkens weer iets mis te gaan.

Grieken chauvinistisch? Lees even dit stuk dat vandaag op de website van The Economist verscheen. Een paar jaar terug kondigde Griekenland een boycot van Nederlandse producten af vanwege deze kwestie.

Disclaimer: nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: