AEX: island reversal? Zieke euro & zieke Grieken

De euro zakt door de $1,33 heen, aandelenmarkten zakken, olie wat terug en goud ook zwakker maar dan wel na een harde stijging gisteren.

Aandelenmarkten waren al aan het toppen en een pullback was in zicht. De Amerikaanse consumentenkredietcijfers van gisteren waren slecht en dat was het strootje dat de rug van de kameel kon breken. De Dow zakte ruim 100 punten en Europa staat vandaag 1,28% in de min.

Nostromo had eerder op deze site dan ook afgeraden om nieuwe aandelenposities in te nemen. 

ETFs en futures
Gisteren stuurden we onze abonnees op De Kapitalist een uitgebreide handleiding over euro’s en hoe daar positie in te nemen. Niet iedereen houdt van futures, het irriteert de meeste lezers en we doen het voortaan wel voor onszelf maar niet meer in de PolderPortefeuille. Tenzij we reacties krijgen en er ergens verdekt opgesteld fans van futures huizen.

The Plunger bracht dan ook een deel van zijn zeer schaarse vrije tijd door met hem bekijken van een aantal producten, de meest liquide ETF om de euro short te gaan ligt nu sinds gisterenavond in de brievenbus van onze abonnees.

Nog even, op de valreep, waarom we futures gebruiken: de transactiekosten zijn zeer laag, er is geen kapitaalbeslag, de liquiditeit is groot. 

CDS
Hieronder ziet u een grafiek die we net uit de Wall Street Journal plukten.

[TRADE_p1]

We schrijven al enige tijd, zie ons Griekenland dossier op deze site, dat er wat Hydra’s, Medusa’s, Charybdissen en Scylla’s onder de oppervlakte van het water van de Aegaeïsche zee actief zijn. Wat we nu krijgen, het is maar een greep, is dat we bang zijn voor een run op een Griekse bank en dan op alle Griekse banken. Griekenland is meer dan andere landen een cash economie. Er is maar één vonkje nodig om dit fout te laten gaan. 

Tegelijkertijd neemt het gegrom tegen speculanten toe. Maar die speculanten hebben geen bedrog gepleegd met cijfers en hebben geen Europees geld verspild met jarenlange fratsen. In het merendeel van de gevallen zijn de speculanten het slachtoffer van de Grieken, want ze hebben Griekse bonds. En als ze die niet hebben dan hebben ze misschien aandelen in banken die wel die bonds hebben. En als ze dat ook niet hebben dan betalen ze via de EU mee aan de schade.
 

Maar het blijft in deze situatie gemakkelijker om zondenbokken aan te wijzen en die te slachten.

De grafiek hierboven staat vanochtend in een lezenswaardig stuk in WSJ over wie er allemaal geraakt worden door Griekenland en hoe die mensen zich proberen te beschermen. Dat zijn dus ook de speculanten.

Griekse banken verliezen vanochtend meer dan 4%.

AEX
We kregen van een bekende nog een grafiek van de AEX.

[grafiek] Klik om te vergroten (bron: Bloomberg)

Zijn commentaar: "One picture says more than a thousand words. Leuke island reversal! Oppassen, ik krijg een déjà vu met juli 1998." Hij gaf later nog aanvullend commentaar, dat we hier plaatsten.

Toen gebeurde het volgende:

aex_1998

Klik om te vergroten

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: short euro, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: