Griekenland: het land dat heur haar kort liet knippen

De manoeuvreerruimte voor Griekenland wordt vandaag weer kleiner maar Griekenland is niet het enige land dat zich in een hoek verft. De ECB komt donderdag met nieuwe regels die tot doel hadden om het gemakkelijker te maken voor Griekse en andere banken om hun Griekse obligaties in pension te geven bij de ECB. Een bank geeft die obligaties aan de ECB en krijgt er dan cash voor terug. Omdat de rating agentschappen, die een rating afgeven op die staatsobligaties, hun beoordeling naar beneden bijstellen naarmate het duidelijker wordt dat Griekenland gaat defaulten – als u ons dit Anglicisme toestaat- kregen banken steeds minder voor hun obligaties. Maar onder het nieuwe regime dat we vandaag wellicht te horen krijgen, komen er ook stevigere haircuts. Een haircut is het percentage dat in mindering gebracht wordt op zo’n obligatie. Dus als een bond een 50% haircut krijgt, dan kunnen banken maar lenen tegen 50% van de waarde van de obligatie die ze als zekerheid aan de bank geven.

Dit is een moeilijke politieke situatie voor de ECB. Als ze geen haircuts toepassen, of te weinig, dan subsidieert de Europese belastingbetaler impliciet het Griekse risico. Niet alle belastingbetalers willen dat en regeringen zoals de Duitse en de Nederlandse willen dat niet.

Tegelijkertijd leiden berichten dat de Griekse banken de regering om meer geld verzoeken omdat de bodem van hun eigen treasury in zicht is, tot meer angst die kan omslaan in een run op de banken.

Google levert 46.700.000 antwoorden op Greek Default in 0,27 seconden.

nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: