Laten we niet moeilijk gaan doen over Joe Scylla en Irving Charybdis. Deze namen zijn niets anders dan gymnasiale versie van de Amerikaanse uitdrukking Between a Rock and a Hard Place. Scylla en Charybdis waren twee zeemonsters die respectievelijk zeelui opaten of voor nare draaikolken zorgden. Odysseus, de slimme Griek, wist er langs te varen en Jason en de Argonauten hadden niets te vrezen omdat zij de held Heracles, bij shuffelaars bekend als Hercules, aan boord hadden.
De Grieken zijn meer dan wie dan ook hun eigen ergste vijand, dat zagen we afgelopen week weer.
Als je gered wilt worden, maak jezelf dan niet tot een erger probleem zouden wij denken. De verhalen dat Griekenland zo’n klein land is, slaan de plank mis.
Er zijn eigenlijk maar twee problemen. De Grieken zelf en het feit dat ze in de eurozone zitten en dus niet kunnen devalueren.
Aan de Grieken kunnen we niets doen. Hun economie lijkt reddeloos verloren, omdat er geen enkele manier is om hun tekort weg te werken. De hoge rente is maar een deel van het probleem. Een IMF lening tegen 3,25% waar de Grieken recht op hebben binnen hun quota kan wonderen doen, maar dat quota is te klein voor de Griekse schuld.
Noord-Europeanen hebben weinig zin in het subsidiëren van Griekse rente. Bovendien, mochten de politici daar wel zin in hebben, en politici hebben vaak zin in dit soort avonturen, dan kijken ze wel uit. Politici willen herkozen worden en er staan verkiezingen voor de deur.
We staan nog mar aan het begin van een crisis die al meer dan één keer bezworen was, volgens de politici. Bij Inveztor houden we ons hart vast omdat we geen enkel vertrouwen hebben in de Grieken en hun capaciteit tot verandering.
En zonder zo’n verandering is er geen hoop. Maatregelen in Ierland, waar door de zure appel heengebeten wordt, zijn wel degelijk hoopgevend.
In Griekenland zorgen appels, traditioneel, voor nog meer ruzie en oorlog.
Scylla is surséance van Griekenland, een haircut op de obligaties en devaluatie. Griekenland verlaat dan de eurozone. Misschien is het een goed idee om dat vertrek als tijdelijk te bestempelen. Dat redt de dag dan nog een beetje.
Charybdis is dat als Griekenland hiermee wegkomt de besmetting overslaat naar de andere zwakke broeders en de hele eurozone kapot gaat door een Noord-Zuidverdeling.
De politici zullen het stof onder het tapijt willen vegen maar door die vervelende financiële markten is dat moeilijk. Vandaar die agitatie tegen de financiers.
Vervelend alleen dat die gemene financiers voor een groot deel ook verliezen aan hun investeringen in Griekse obligaties.
Alleen degenen die short gegaan zijn of alleen maar honoraria hebben opgestoken komen hier goed weg.
Wij denken aan een bekende zakenbank in New York die eerdere financieringen verzorgde maar niet voorkomt in het rijtje underwriters van de laatste obligatieemissie.
Van hun hand zagen wij onlangs ook een vrijmoedige analyse van de Griekse ellende voorbijkomen.
Dit is het weekend van de laatste kans, maar het is zeker niet het laatste weekend. De crisis kan even bedwongen worden maar zolang de oorzaken niet worden weggenomen gaat de ziekte door.
Disclaimer: nvt