Cavalerie redt Griekenland

Een prachtig schouwspel. Vijfenveertig miljard ruiters snellen de dappere Griekse strijders te hulp. Verrast door zoveel kracht trekken de huurlingen van de Samenzweerders, Profiteurs, Sprinkhanen en Andere Vijanden zich terug. Op het slagveld liggen doden, sommigen in hun slaap verrast en anderen nog in weekendkleding. Kermende gewonden, waaronder de PolderPortefeuille met een euroshort, roepen om hulp.

We zitten even fout. We kunnen nu twee dingen doen. Even naar de grafiek kijken en even kijken naar de fundamenten. Of we sluiten onze positie.

eurusd_12apr10

De grafiek is nog wat kort, dit is een weekend beweging maar vanochtend was de euro al hoger, op $ 1,3692 en we staan nu op $ 1,361. Dat suggereert dat het ergste shortcovering effect achter ons ligt. Maar de grafiek suggereert ook een dubbele bodem. Laten we eerst wachten tot de beurs sluit vanavond. De doorlopende automatische stoploss voor de PolderPortefeuille op de UltraShort euro trekken we dus in.

Fundamenteel is er niets veranderd, behalve dat de redders van de drenkeling iets verder het drijfzand ingetrokken worden. Nederland ook, voor €1,8 miljard. De eurocraten winnen deze ronde, maar Europa verliest. Dat is slechts onze verklaring voor wat er nu gebeurt. Misschien zal deze redding in de toekomst onder een heel andere naam de geschiedenis ingaan.

Fundamenteel blijven we dus bij onze positie en zouden we hem liefst nog verhogen, ware het niet dat onze discipline dit verbiedt: nooit naar beneden middelen. Maar we namen maar een halve positie in. En we zijn wel helemaal overtuigd dat Europa dit niet gaat rooien. Niet qua schuldenlast, qua verschil in economische politiek en niet qua acceptatie door de politiek, die op een gegeven moment gaat luisteren naar de kiezers.

ATHEX
De Griekse aandelenmarkt ging vrijdagmiddag na twee uur hard omhoog en maakte de klap van de dag daarvoor goed.

Is die Athex 20 index, met acht banken en twee grote gok-en loterijbedrijven (lijst Athex 20 aandelen) nu koopwaardig? Wij denken van niet, om dezelfde reden als we denken dat het spel nog niet gespeeld is. Behalve natuurlijk voor een bounce vandaag.

athex20_12apr10

De banken worden straks leeggehaald door de overheid en door hun eigen verliezen op Griekse obligaties. De gokkers, Intralot en OPAP, overigens gedeeltelijk in staatshanden, zullen moeten worden geprivatiseerd. Vervolgens zijn ze een bron van inkomsten voor de staat en krijgen ze dus extra belasting om de tekorten van de overheid te helpen wegpoetsen.

Griekenland kan nu voor 5% financieren. Maar dat wil nog niet zeggen dat de Grieken zich normaal gaan gedragen. Als er iets constant is in de geschiedenis dan is het wel hun rare, onvoorspelbare gedrag. De Grieken gaan dus roet in hun eigen eten gooien. 

Commentaren
Vandaag komen er een aantal commentatoren met hun reactie. Ken Rogoff bijvoorbeeld. Die gaat zeggen dat dit allemaal heel leuk is en goed dat Europeanen dit allemaal voor elkaar krijgen, maar dat het toch een verloren zaak is voor Griekenland.

Nouriel Roubini zien we ook niet enthousiast worden. Over Marc Faber hebben we het niet eens.

Dat neemt allemaal niet weg dat onze euro trade verkeerd getimed blijkt. Vandaag zou een beter moment geweest zijn, tenzij dit nu een omslag voor de euro is. Daarvoor zijn teveel haaien in het water en die ruiken nu allemaal bloed. Grieks, Portugees, Italiaans, of Spaans.

Alleen de Ieren nemen de pijn nu. Het kan dus wel. Maar in Griekenland, en dat zal niet veranderen, daar kan niets.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: short eurofutures, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: