Stop een Enron in uw tank

Terecht heerste er grote verontwaardiging bij politici toen bekend werd hoe Enron en Worldcom omgingen met hun financiële verslaggeving. Er werden meteen wetten zoals Sarbanes-Oxley in het leven geroepen.

Hosanna riepen de accountants want die liepen ondanks een slechte conjunctuur, voor jaren binnen. Die wetgeving schoot immers, het kan haast niet anders, met hagel en iedereen werd geraakt.

Nu zijn we zover dat Enron en Worldcom aan gaan kloppen bij de banken. Het zijn ook niet Enron en Worldcom die aankloppen maar het is From-The-Guys-Who-Brought-You-Enron-and-Worldcom. U weet wel, de veelgeplaagde zakenbankiers. De slimste jongens van de klas, Goldman, JP Morgan en Deutsche Bank.

De Financial Times bericht vandaag hoe dat ongeveer gaat lopen. Straks belt één van deze heren, waarschijnlijker alledrie vlak na elkaar, met een bank.  En vervolgens rollen daar wat voorstellen uit.

Waarom nu? Omdat er een nieuwe Baselronde voor de deur staat, aanstaande vrijdag. En dan moeten er nieuwe regels komen voor banken, kapitaalbeslag enzovoorts. 

Wat daarna komt zou op Enron en Worldcom kunnen lijken, omdat het er om draait alles anders aan te kleden en uiteraard mag dit, daarom is het tijdrovend en moet je met goede ideeën komen. Creative banking dus. Precies de reden waarom de Nederlandse overheid haar eigen bankwezen door de wringer heeft gehaald, of liever vernietigd, als u dat woord liever hoort. Omdat ze te creatief waren.

Dat kunnen de banken nu weer doen maar dan tegen betaling. Plus ça change…

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: