Griekenland: uitstel van executie

Confirmation bias is een van de gevaarlijke neigingen die we hebben wanneer we een standpunt hebben vastgesteld en vervolgens informatie filteren op materiaal dat ons standpunt bevestigt. Het is gevaarlijk, maar zoals wel vaker bij gevaarlijke zaken voelt het zo lekker en mensen doen het vaak onbewust.

Ons standpunt over Griekenland is bij geregelde lezers bekend. We denken dat Griekenland een groter probleem is dan de Grieken en Europeanen denken. De actie van dit weekend is dan ook niet meer dan een goed getimede pleister op een kankergezwel.

Naar ons idee gaat Griekenland uiteindelijk een default tegemoet. Dat betekent niet dat Griekenland niet geholpen moet worden, maar dan wel op een manier die realistisch is. Realisme betekent goed inschatten wat de Grieken gedaan hebben, in het verleden en recent, wat hun situatie nu is en hoe we hier uit kunnen komen. Dat er schade zal ontstaan is duidelijk, dat is nu al het geval. Griekenland raakt ontwricht en Europa moest op een zondag via een teleconferentie met noodmaatregelen komen.

Drie opties
De opties zijn Griekenland blijven steunen met meer geld, of Griekenland definitief of tijdelijk uit de euro laten stappen, of Griekenland in de euro houden maar in surseance laten geraken, een default dus.

We denken dat de laatste optie de meest realistische is. De tweede optie, Griekenland tijdelijk uit de euro te laten stappen, is de meest wenselijke. De eerste optie is de minst realistische qua resultaat, maar misschien de meest waarschijnlijke.

Laten we hopen van niet. Want als Europa Griekenland blijft steunen is de kans groot dat het Europese project grote schade zal ondervinden. We zeggen dat niet omdat we dat hopen, want bij Inveztor zijn we voor Europa. Maar omdat we voor Europa betalen en niet door Europa betaald worden delen we niet altijd de mening van degenen die gevestigde belangen in Europa hebben. Laten we ze de Eurocraten noemen. Je hoeft hier geen Euro-scepticus te zijn, integendeel. Het vraagt om meer moed en analystisch vermogen om Europa positief maar kritisch te benaderen. Het is geen radicale stelling wanneer we constateren dat de gemeenschappelijke munt een zegen is voor de consument en voor de zakenwereld, maar een vloek voor economieën die structureel uit de pas lopen qua solvabiliteit, productiviteit en budget.Pleisterwerk via oproepen tot morele standpunten zoals solidariteit werken even maar werken even snel uit.

Geuro
De tweede optie, een tijdelijke stap uit de euro voor Griekenland, bespraken we hier op 17 februari. Onze oplossing die we toen voorstelden is een Griekse euro, kortweg de G€. Deze oplossing heeft een aantal voordelen. De Grieken kunnen dan devalueren en zo hun probleem of oplossen of naar voren schuiven, liefst met hulp van het IMF.

Lossen ze het probleem op, dan kunnen ze de euro weer in, en weet iedereen hoe vervelend en kostbaar het is als je je trein laat ontsporen. Lossen ze het niet op, dan is het probleem voor Europa in elk geval wel opgelost, wat beter is dan een etterende ziekte die het hele lichaam aantast.

Bovendien zijn er nog twee tactische voordelen en een cosmetisch meevallertje. Door de uitstap tijdelijk te maken sparen we de Griekse trots. Die trots is bijzonder groot, het is verstandig daar rekening mee te houden. Deze maatregel maakt ook duidelijk dat het beter is, voor de andere landen die in de problemen zijn geraakt, snel een duurzame oplossing te vinden. Het cosmetische voordeeltje is dat het voor ons parlement, dat geen goed geld naar slecht geld wil sturen, het nieuwe symbool van de Griekse munt, de G€, duidelijke taal spreekt.

Default optie
De laatste oplossing, die van een default, komt er naar onze mening vanzelf. We denken dat er twee factoren zijn die de markt nu even onderschat. Ten eerste is daar een prachtige Engelse term die in twee woorden samenvat wat wij sinds 30 januari in het Griekenland dossier op deze site betogen. Het probleem van Griekenland is execution risk.

Fitch, de kredietbeoordelaars, kwamen vorige week met een neerwaartse bijstelling van de Griekse kredietwaardigheid. Collega Moody’s voegt daar vandaag een laagje verf aan toe. Dat is belangrijk omdat Moody’s hiermee als eerste officieel reageert op de actie van dit weekend.

Europa heeft met haar € 45 miljard tijd gekocht. Griekenland zal de komende twee maanden, die kritiek waren, nu doorkomen en met een beetje geluk halen ze het eind van het jaar. Volgend jaar wordt een ander verhaal. De kans van een default is dan erg groot.
Of we onszelf moeten feliciteren met dit zachte heelmeesterschap is nu de vraag, waarop hierboven een antwoord.

Michael Kraland 

Disclaimer Kraland: short euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: