Financiële Spaghetti en Big Brother

Francine McKenna is een dame met meer dan 20 jaar ervaring bij de Big Four accountants en gisteren werd ze geciteerd in de New York Times. Het ging over Lehman Brothers, de val van.

Na de commotie rond Repo 105, een uitzondering die het mogelijk maakte miljarden te verstoppen om zo een meer kredietwaardige indruk te wekken, blijkt er nu nog veel meer aan de hand te zijn. Er waren zelfs schaduwbedrijven die miljardentransacties met Lehman deden, door Lehman gecontroleerd werden en nergens te vinden waren. Tot nu dus, want nu worden ze bekend. Hudson Castle is zo’n bedrijf. Maar in het Valukas rapport over Lehman komt Hudson helemaal niet voor, zo werd ons duidelijk.

Inveztor is toen maar even gaan kijken op de site van Francine McKenna. Daar wordt dit soort problematiek behandeld. Misschien kunt u maar beter niet gaan kijken, tenzij u van accountantsmaterie houdt of daar opgewonden van geraakt. Want het gaat u anders al snel duizelen.

Wat een ongelooflijke complexiteit. Hoe kan dit allemaal gebeuren? Hoe kunnen we in Godsnaam pretenderen dat we de volgende crisis gaan voorkomen als we een zwendel van $65 miljard van Bernard Madoff niet hebben kunnen zien en vervolgens in een voetbalstadium aan financiële spaghetti terecht komen? Kijk en huiver.

Big Brother
Wanneer u uitgehuiverd bent kunnen we opnieuw beginnen. Het jachtseizoen is geopend. Niet op konijntjes, vossen, herten, fazanten of andere weerloze beestjes maar op de rijken. Het is een internationale trend. Althans, in de Westerse landen, in Azië hoor je er weinig over.

We zijn nog niet zover dat je beter arm kunt zijn maar we zien de fiscalistendichtheid, een favoriet woord bij ons qua klank en ritme, niet zo een twee drie afnemen. In Zwitserland worden steeds vaker lijsten met klanten aangekocht. Die lijsten zijn gestolen, de verkoper krijgt een nieuwe identiteit op kosten van de belastingbetaler, het blijkt juridisch allemaal nogal dubieus te zijn maar de schrik zit er nu goed in.

Het Amerikaanse belastingsysteem is berucht om haar lange arm. Veel langer dan bij ons. Ook als je besluit om geen lid meer van de Amerikaanse blauwe enveloppen club te willen zijn blijf je toch belastingplichtig. Ook al woon je ergens anders. Als je dan twee keer belasting moet betalen en er is geen belastingverdrag, dan is dat pech.

IRS
Toch heeft de IRS, de Amerikaanse fiscus, het idee dat het nog stukken beter kan. Dat is in zoverre begrijpelijk omdat de concentratie van rijkdom in de VS steeds hoger geworden is en nog steeds stijgt.

Tot zover de morele component. Maar de IRS gaat hier nu wat aan doen en begint een oorlog tegen de vermogende, sophisticated belastingontduiker. Het resultaat kan zijn dat de top inkomens voortaan 77% tot 91% belasting gaan betalen. Even wat cijfers, zoals geciteerd en mooi gevisualiseerd op Zero Hedge :

  • 40% van Amerikaanse huishoudens verdienen < $36,000
  • 60% verdienen < $57,000
  • 80% < $91,750
  • 95% < $165k
  • 98% < $250,000
  • 99.99% minder dan $5 miljoen en 0.01% meer dan  $5 miljoen
  • 1% van de Amerikanen verdient 17.3% van de inkomsten.

income distribution

income distribution 2

income distribution 3
Tocqueville, die veel meer gelezen wordt in de VS dan in Europa, waarschuwde in de eerste helft van de XIXe eeuw al voor de terreur van de meerderheid.

Rijkenbestrijding
De IRS gaat nu de rijken eindelijk serieus te lijf, met technieken die doen denken aan die van de bestrijders van terrorisme en georganiseerde misdaad.

Ten eerste is daar sinds kort de Capital Controls Act. Ieder land buiten de VS is nu verplicht om 30% belasting te heffen over inkomsten uit rekeningen van Amerikanen en als ze dat niet kunnen doen moeten ze die rekeningen sluiten. Juridische en fiscale souvereiniteit kan dan ook afgeschaft worden.

Maar het gaat nog een stuk verder. Sinds vorige herfst neemt de IRS specialisten in dienst die net zoals bij misdaadbestrijding profilers in dienst nemen en ook andere specialisten omdat je er via normale controle van individuen en bedrijven niet meer komt. Specialisten die het totaalplaatje kunnen samenstellen dat voortvloeit uit talloze kleine stukjes informatie over een burger, zijn nu gevraagd voor de Global High Wealth Industry Group

Trustrecht onderuit
Niemand kan straks meer ontsnappen. En wat nu in de VS gebeurt, is ook al aan het gebeuren bij ons. De toenmalige staatssecretaris De Jager heeft immers met één pennenstreek het hele Angelsaksische trustrecht onderuit gehaald. 

Je hoort wel eens dat het moeilijker is om rijk te blijven dan om rijk te worden. Meestal zijn het erfgenamen waar we dat van horen maar misschien vergissen we ons. In de toekomst sturen we hier wel op af. En de toekomst is nu.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: