RIP: kapitalisme en de euro

Het kapitalisme is kapot. Je kunt dat duidelijk zien in de nieuwste crisis. De overheden bepalen wat er in de markt gebeurt.

Kapitalisme is natuurlijk niet helemaal dood want het is een min of meer natuurlijk sociaal fenomeen, net zoals mode. Ook in Maoïstisch China werden stiekem kleine kapitalistische zaakjes gedaan en vonden vrouwen een manier om hun eenheidskledij op te vrolijken. Maar nu is het even stuk en op zijn minst muterend.

Euro
De euro is er ernstiger aan toe. We gaan weer short. Wat moeten we immers denken van een patiënt die vorige keer nog maar een deel van de ochtend reageerde op een stroomstoot van €110 miljard en die nu nog maar een deel van de middag toevoegt bij een stoot van € 750 miljard?

[grafiek] Klik om te vergroten

De euro is nu terug naar af op 1,2705. En dat is dan nog tegen die andere zwakke broeder, de dollar. Die lijkt dankzij de euro wat beter maar dat is niet echt het geval. Tegen de yen en andere valuta valt de euro veel harder, ruim 1% vanochtend. Goud stijgt rustig door boven de $1200.

Michael Kraland

Nieuw: ontvang de artikelen van Kraland automatisch in uw email. Meld u aan via de box in de linkerkolom onder de auteursinfo. Klik hier voor meer informatie.

Disclaimer Kraland: long goud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: