Oeps! Waar is die akte?

Het gaat toch minder goed in Amerika dan sommigen ons willen doen denken. Wat doe je wanneer de Fed veel ongeruster lijkt dan de spreekhoofden op CNBC?

Wat doe je wanneer de dollar naar beneden gedreven wordt, banken opeens vlak voor het weekend onderuit gaan en zaterdag een hoge Fed official, Charles Evans, president van de Fed van Chicago, zegt dat de VS in een liquiditeits val zitten ?

Inveztor denkt op zo’n moment diep na, dat begrijpt u wel. Ook tijdens het weekend.

Eigendomsaktes
Onze interesse werd gewekt toen we een artikel kregen toegestuurd dat over de juridische aspecten van de eigendomsaktes van Amerikaanse huizen ging. Van huizen waar de hypotheekhouders beslag op leggen. En onder die hypotheekhouders zitten natuurlijk alle Europese financiële instellingen die mee hebben gedaan aan het subprime feest.

Eerst even een paar woorden over dat stuk. John Mauldin publiceert het in zijn nieuwsbrief als iets dat zijn visvriendje David Kotok hem toestuurde. Maar dan wel gekuist want het stond vol nare woorden.

Raar, dacht ik, want het was juist een heel net geschreven tekst. Ik kon me niet indenken waar al die deleted expletives hadden moeten staan. Dus ging ik wat verder zoeken en kwam bij iemand uit die zei dat het geschreven was door een vriend van een hedge fund, of althans toegestuurd door hem.

Ook niet echt te verifiëren vannacht. Het is altijd oppassen met manipulatie, tijdens een weekend, met dit soort boodschappen. Misschien vinden we hier wel de auteur. Deze heer schreef al eerder over de hypotheek ellende. Veel eerder: want in mei was dit ook al uitgebreid aan de orde.

Altijd voorzichtig zijn hè, voor we het weten zitten we een Teaparty gek ideologisch te sponsoren.

Slicing & dicing
Die juridische aspecten zijn formeel erg gecompliceerd maar gemakkelijk uit te leggen. Niemand weet meer waar nou de aktes liggen van al die huizen die in beslag genomen worden. Heel in het kort komt dat door al die slicing en dicing die plaats vond om er subprime obligaties van te maken.

De banken hebben advocatenfabrieken aan het werk gezet om die beslagen af te werken en daar gaat het één en ander mis, is de stelling. Daarom is bijvoorbeeld JPMorgan, de belangrijkste bank in de VS, er al mee gestopt.

Maar als al die defaillante hypotheken niet meer terugbetaald hoeven te worden en de huizen niet in beslag genomen kunnen worden, dan kunnen ook andere hypotheekhouders besluiten niet meer te betalen. Dan gaan er weer banken omvallen en dan is de Lehman episode nog kinderspel.

Beslagprocedure
Volgens Gary Shilling, de Amerikaanse onroerend goed expert, geciteerd door Mauldin, zijn nu 4,5% van de woninghypotheken in een beslagprocedure en bijna 10% is over hun termijn heen.

Vandaar dus extra Quantitative Easing, met een lagere dollar en een hogere euro. China gaat mee met de VS. Europa heeft een Centrale Bank die hier niet aan mee wil doen, dus gaan wij extra schade lijden via de wisselkoers.

Maak u op voor een lagere dollar, minder export naar de VS en naar Azië en meer vlucht naar goud. U ook een aangename week toegewenst.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long goud, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: