Goud: de tik en onze opties

Voor De Polderportefeuille deden we vorige week dinsdag een optie transactie. We zijn bullish op goud. Zolang de wereld niet in balans is en de overheden zich onder de werkelijkheid uit proberen te wurmen, is goud onze favoriete valuta.

Goudgekte
En laten we niet overdrijven: de goudgekte neemt toe, we zagen een stuk in NRC Next dat daar erg duidelijk op wees. Natuurlijk krijg je goudgekte en natuurlijk wordt goud een bubbel, of is dat al. Een activa klasse van 2% waar huisvrouwen de koers van kennen zit in een bubbel. We willen niet respectloos over huisvrouwen schrijven, mijn moeder was er één, maar u begrijpt wat we bedoelen.

Taxichauffeurs mag ook, maar ik neem regelmatig en met veel plezier taxi’s, en schoenenpoetsers mag ook. Onze Turkse vrienden bij het CS in Amsterdam kan ik van harte aanbevelen. Wie graag het telefoonnummer van mijn favoriete Turks-Amsterdamse schoenenpoetser wil hebben moet even mailen. Overigens, hij heeft het nog niet over goud.

Sven (niet zijn echte naam), één van de leukste treinmanagers op de Thalys, is ook een goudkever. Maar vanaf een heel laag niveau. Zilver ook. Hij zal niet bang worden van, ja, van wat?

Naar beneden
Goud knalt vandaag even naar beneden. Wat betekent dat? Twee dingen. Goud was flink gestegen en rijp voor een tik. Toen die tik niet kwam moesten de shorts, denk aan onze eigen Serge Farra, onrustig op hun stoel heen en weer schuiven. De lucht in de kamer wordt dan geladen en nieuwe binnenkomers knijpen de neus dicht. Brrr. Nieuwe top. Bloedende shorts.

goud19okt2010

Ten tweede het nieuwtje van de dag, China verhoogt de rente. Dollar omhoog, goud omlaag en de meest speculatieve van de twee, goud, valt het meest. Al maakt het verder niet uit, zo’n kiekje van de percentages.

De GDXJ, onze favoriete junior goud ETF, knalt bijna 6% terug. De CAD zakt 2% tegen de USD. Maar ook daar, niets om ongerust van te worden.

Opties
Vorige week deden we dus die optietransactie. Onze abonnees weten ervan en hebben misschien meegedaan. We hopen het voor ze, want zowel de aangekochte puts februari 1250 als de verkochte calls december 1370 doen het nu goed.

Wat ook oploopt op zo’n dag is de volatiliteit. Netto zitten we twee keer zoveel puts long als we calls short zitten. De vol spuit 7% omhoog vandaag. Binnenlopen is een groot woord, onze goudpositie is maar voor 30% afgedekt.

Voor de zoveelste keer dus: net wanneer iedereen begint te denken dat je erop kunt bouwen krijgt het ding een tik. Niets is ooit zeker, behalve death & taxes.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: