Crash: een ontspannen handleiding III

Kredietbeoordeler S&P heeft de beoordeling van de VS naar beneden bijgesteld en voor het eerst verliest de VS haar AAA rating. Maar dat is niet alles, de neerwaartse bijstelling vindt plaats met negatieve implicatie, aldus S&P, wat betekent dat het nog erger kan worden.

De kredietbeoordelers laten hun nieuw aangegroeide tanden zien. De Amerikaanse regering antwoordt dat S&P er twee biljoen naast zit. In Nederland klagen wij over rekenfoutjes van De Jager en Rutte. Terwijl we over de denkfoutjes van de heer De Jager een heel hoofdstuk zouden kunnen schrijven. Maar dat doen we niet, want het dient toch nergens toe. Deze man wordt onze volgende premier en daarna wellicht de eerste gekozen premier van Europa. Think big.

Donderdag zakte de Dow meer dan 500 punten, maar het grappige is dat je nergens hoort dat het vrijdag bijna net zo erg was. In de zin dat de markt aanvankelijk 170 punten steeg en toen meer dan 400 punten daalde. We eindigden 60 punten hoger op 11.444. De angst neemt alleen maar toe, om van de onzekerheid nog maar niet te spreken. Vrijdag daalden treasuries ook. We verkochten de helft van de calls die we op de US 10 jaars hebben.

Bunga Berlusconi
Een salvo barst nu los op de boodschappers. Je zult maar kredietbeoordeler zijn. Voor aap gezet in “Inside Job”, in reepjes gesneden zelfs, zegt The Plunger, die ons de DVD gaf. Onze vriend, de Bunga-Bunga Cavaliere Berlusconi, liet donderdag een inval doen in de Milanese kantoren van S&P en Moody’s. Reden was even te checken of de problemen van Italië niet door hun verhaaltjes kwamen. We wachten op de uitslag.

Maar uitslag is precies wat beleggers nu lijken te krijgen. Het hele Inveztor team is dit weekend verenigd op een geheim adres in een zonnige streek om het nieuws voor u te volgen en u naar eer en geweten te helpen dit gedoe te overleven. Daarom kon ik mijn medewerkers vragen hoe ze dachten dat de eerste markt die opengaat zou sluiten.

Nu zijn deze heren allemaal goed opgevoed in het mantra dat de toekomst niet te voorspellen is en korte termijnkoersen nog minder, dus ik kreeg geen antwoord. Sterker nog, welke markt gaat nou als eerste open en sluit ook als eerste? Dat is Saoedi-Arabie en hier ziet u het resultaat van vandaag.

De andere vraag die ik mezelf stelde was wat nou de koers van goud zou zijn, bij deze heren. Want veel dames komen er volgens Inveztor niet aan te pas daar in Riyad. Goud is 1,23% naar beneden.

Nu even een korte blik op wat er aan de hand is. De S&P actie was de baksteen die de rug van de kameel brak, om even in de Arabische woestijn te blijven. Maar het gaat allang niet meer om de VS alleen, het gaat om het volledige gebrek aan vertrouwen dat opgebouwd is rond de regeringsinstanties en de Centrale Banken van het Noordelijk Halfrond.

Leuk idee
Het weekend is nog niet voorbij. Er kan nog iets gebeuren. Iets dat niemand voorziet. Iets goeds of iets slechts. Patriottisch als altijd heeft Inveztor een leuk idee voor onze tragische held Janco de Jager. Even niet schieten op mensen die hun geld in veiligheid willen brengen in Zwitserland. Even geen geld meer geven aan de Grieken en ook niet meer lenen om het aan hen uit te lenen. Gewoon niet meer aan denken.

Vanavond Angela en Nicolas uit bed bellen. En Jean-Claude en Mervyn ook. Daadkrachtig in uw beste Frans en Duits voorstellen om dit weekend nog aan te kondigen dat er een eurobond komt. Een gigantisch tapijt waar we al het stof onder vegen. Dat geeft, zult u zien, vertrouwen. Vervolgens belt u Barack. Of Tim. En Ben natuurlijk. En Lloyd. U vertelt ze dat u Europa om hebt, nu zij nog.

Niet maandag stiekem long Goldman gaan want u weet hoe het werkt. Die Inside Job daar kunnen ze nog een keer aan meedoen, maar u mag dat niet. Uw dag komt nog wel.

12 responses

 1. ”Vanavond Angela en Nicolas uit bed bellen. En Jean-Claude en Mervyn ook. Daadkrachtig in uw beste Frans en Duits voorstellen om dit weekend nog aan te kondigen dat er een eurobond komt. Een gigantisch tapijt waar we al het stof onder vegen. Dat geeft, zult u zien, vertrouwen.”

  er staat hier een leuke conclusie over wat het longterm betekend voor duitsland,de eurobond en wat het gaat kosten per jaar.

  Klik om toegang te krijgen tot HWS_20110727_GermanCapitalExports.pdf

  In the extreme case–namely if the Luxembourg rescue facility evolves into a Eurobond system that would give all the euro countries the possibility to borrow at the same rate of interest, since what counts is the average creditworthiness–the interest rate that Germany would have to pay, according to calculations by the Ifo Institute, could increase by 1.2 percentage points above the rate it would normally have to pay. This translates, at the current level of sovereign indebtedness, to a yearly additional burden of around €25 billion in interest payments, exactly as much as the German gross transfers to the EU, and around twice as much as its net ones. Furthermore, it could mean that the capital can flow again with no restraints from Germany to the countries in the periphery, where it would once again set an inflationary boom in motion while Germany slips back into a slump.

  benieuwd hoe de rekensom van de Jager, er voor Nederland gaat uitzien.

 2. Een eurobond kan alleen succesvol zijn als je ook fiscale eenheid hebt. Maar misschien dat de politiek wel zoiets gaat proberen zonder dat eerst te regelen… Ze doen immers alles fout, half, te laat of te kleinschalig

 3. De euro gaat eraan en de dollar gaat eraan. Dit alles wordt mooi verpakt in downgrades van Moody’s. We hadden al Dubai, Griekenland, Ierland, Portugal, de V.S. Als komende kandidaten worden Spanje, Italie, Frankrijk, het V.K. en Japan genoemd. En wereldwijde, gecoördineerde actie om de huidige wereldmunten te crashen en de opmaat voor een nieuwe wereldmunt. Het schuldenprobleem in 1 klap opgelost, de arme spaarders hun geld kwijt. History repeats itself.

  Ik heb maar 1 advies: Get the f**k out of paper. NOW.

 4. tja, en toch is het een uniek experiment: zonder Ceasar, Tsaar of Generaal Secretaris een unie creeren. Als het niet met wapens kan dan moet het met een ander ultiem middel: angst voor kapitaalverlies. Vrijwillig zal t niet gaan.
  Je geld of je leven…
  Wanneer zijn de verliezen groter? Als de Euro eraan gaat.
  Wie profiteren dan? De oudjes weer, de nationalisten, de microcefalen.
  Ik ben blij voor de jeugd met deze gezonde crisis. Gelukkig komt een deel van de rekening nog bij de generaties die op te grote voet leefden.
  Ik stel voor een kiesdiploma in introduceren, kortom een demokratie voor mensen die weten wat oorzaak en gevolg is en niet uitsluitend voor behoeftebevrediging stemmen.
  Scheelt een stuk gezeur.
  En ik denk niet dat China zonder Euro wil, trouwens.
  We gaan naar een politieke unie met veel gesputter en gescheld en evt een landje eruit.
  Heel goed.
  Kohls werk toch niet voor niets.
  Ik denk overigens niet dat Merkel echt een vakantie aan het vieren is. Geen betere dekmantel dan vakantie voor de ware zaken.
  Mijn wens: einde volksdemokratie, doorgaan met Euro en EU.

 5. Misschien een mooie tijd om pareltjes te vissen, nu iedereen in paniek raakt ! Misschien stroomt er binnenkort wel geld vanuit de obligatie-bubble richting aandelen, het zou me niets verbazen. Wel de met bailouts, lage rentes en zeer flexibele regelgeving overeind gehouden financiele sector mijden als de pest natuurlijk. Bedrijven met teveel schulden vallen ook af, stel je voor dat de rente omhoog gaat en/of er een liquiditeitscrisis optreedt. Goudproducenten ? Hard afgewaarde groeibriljantjes in de techsector ? Een contraire opinie:

  http://www.zealllc.com/2011/spxbuy.htm

  “Be brave when others are afraid, and afraid when others are brave.”

 6. “”Wanneer zijn de verliezen groter? Als de Euro eraan gaat.
  Wie profiteren dan? De oudjes weer, de nationalisten, de microcefalen.
  Ik ben blij voor de jeugd met deze gezonde crisis. Gelukkig komt een deel van de rekening nog bij de generaties die op te grote voet leefden.
  Ik stel voor een kiesdiploma in introduceren, kortom een demokratie voor mensen die weten wat oorzaak en gevolg is en niet uitsluitend voor behoeftebevrediging stemmen.
  Scheelt een stuk gezeur.””

  “”We gaan naar een politieke unie met veel gesputter en gescheld en evt een landje eruit.
  Heel goed.
  Kohls werk toch niet voor niets.
  “”

  het gaat niet om wanneer zijn de verliezen groter,maar voor wie..

  gewoon tijdelijk uit de euro treden voor de zwakke landen en de schulden dan in euro’s laten staan met enige honderden jaren respijt voor het terug betalen.

  kost enige 100 miljarden aan het rekapitaliseren van de banken en niet enige 10 tallen miljarden per jaar de komende 10 tallen???jaren.

  Kohl was een zeer imposant man met zeer kleine hersenen en een belachelijk ideaal,daar hebben ze in Frankrijk goed gebruik van gemaakt.

  die politieke unie ontploft gelukkig eindelijk,want teveel politeik is de remmende factor.

 7. Kohls hersenen zaten in zijn buik.
  Het is heel jammer als een lappendeken van boerenbelangen en blut und boden sentimenten geen eenheid vormt met een supranationale visie die de ongelooflijke problemen van de komende eeuw het hoofd biedt. Een nieuwe Duits Franse oorlog of wie weet een Duits-Chinees pact tegen de ongebreidelde markt van Lucky Luke en Rambo.
  Het gaat om meer dan geld nu. Als we dit verliezen ga ik emigreren naar die Heimat.

 8. Het is toch verrassend dat een land dat zijn schulden wil afwaarderen, nog een appeltje voor de dorst heeft. En dan bedoel ik niet die 59 ehh 109 uhm 159 ahh 200+ miljard die de aristocratie kado krijgt. Nee, de centrale bank houdt er een handeltje in gouden munten op na. Of is dat inmiddels in onderpand gegeven bij de financiers van hun beerput ? Heerlijk marktkoopmanschap van die Griekse centrale bank:
  http://www.marketwatch.com/story/greek-central-bank-lifts-gold-reserves-further-2011-08-01

 9. Moet even terugdenken aan een paar maanden geleden. Kraland en Schmull hadden een gesprek (op mp3). En inderdaad, nu gaat de ECB vol voor de nucleaire optie. Plus het nieuws deze week dat banken kleiner worden.
  Ik ga morgen naar Italie. Eens proeven hoe het daar voelt.

 10. Dit heeft allemaal zijdelings met overheidfinanciën te maken. Ja, oké, de scheefgegroeide Westerse overheidsfinanciën zijn het gevolg en vervolg, maar NIET de oorzaak.

  Gevolg en vervolg van de afnemende concurrentiekracht van landen met scheefgegroeide overheidfinanciën. Scheefgeroeide overheidfinanciën om de afnemende concurrentiekracht van deze landen op te vangen. “Boven je stand leven” kan je het ook noemen.

  Oorzaak is de globaliserende economie met wereldwijde toenemende concurrentie. Al deze landen hebben te maken met een afnemende concurrentiekracht: een negatieve E-M. En met een lage of dalende(relatieve) toegevoegde waarde: “arbeidsproductiviteit -/- loonkostenvoet”.

  Dit proces van welvaartoverdracht, van ontwikkelde Westerse economieën naar ontwikkelende economieën (m.n. naar Azië), zal door de globaliserende economie nog lang doorgaan. Net zo lang totdat de RELATIEVE toegevoegde waarden (arbeidsproductiviteit -/- loonkostenvoet -/- transportkosten) over de wereld weer in een redelijk evenwicht zijn.

  Dat betekent voor Westerse economieën: Of harder en langer werken (hogere productiviteit = opbrengsten), of een lagere gemiddelde loonkostenvoet (lagere kosten). In ieder geval een tendens moeten maken richting de relatieve toegevoede waarden van ontwikkelende economieën.

  Of de relatieve toegevoegden waarden van ontwikkelende economieën stijgen hopelijk snel. Hopelijk stijgen de loonkosten in China/Azië dermate snel (geholpen door een hoge inflatie), zodat onze Westerse concurrentiekracht RELATIEF weer in verhouding komt met de hunne.

  Zolang dit niet het geval is, zal er welvaart van Europa/USA verdwijnen richting ontwikkelende economieën. En zullen we te maken houden met aanhoudende recessies en/of lage economische groei.

  Groet Jan Rolle

 11. @criticaster: Mee eens. Europa is een nobele gedachte, maar geen werkbaar economisch verhaal. Die eurobond, anderhalf jaar geleden, had veel ellende kunnen indammen. Maar daar is het nu te laat voor.Nu zal dezelfde eurobond ook een positief effect hebben maar niet voldoende om de euro te redden. Die zal op een gegeven moment, vraag me niet wanneer, in een heel steile afgrond vallen.

  @ Zilvervloot: ik verwacht een bounce, technisch beschouwd schijn je te kunnen stellen dat de duur van de huidige baisse qua kracht net zo erg is als ’08. Soit. Maar het traden is moeilijk en kost veel zenuwen, zag ik vanochtend weer. Meteen weer uit de CAC gestapt toen die draaide.
  Over Griekenland en goud: het gaat over 1000 oz lees ik. Hoe zeggen we te verwaarlozen in het Grieks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: