Crash: een ontspannen handleiding IV

Het is bekend in de markt dat de afwaardering van de VS door S&P, vrijdag nabeurs, geen waterdicht geheim was.

Dit was gelekt en dat kunnen we zien in de grafiek van de 10y Treasury Note future, die wegzakte terwijl de aandelenmarkt ook zwak lag:

Voorkennis: wat doet de SEC wanneer je ze nodig hebt?

Vannacht zakte Azië steeds harder door. China erger dan Japan en ook Korea en Taiwan gingen hard, omdat ze toeleveranciers zijn van US technologiebedrijven.

Goud
Goud ging, zoals we vorige week al schreven, alleen maar omhoog. Dennis Gartman, de zeer gerespecteerde trader, kwam donderdag met een aankondiging dat hij 50% van zijn goud verkocht, vanwege de prijsactie die week. Maar goud ging niet verder naar beneden en handelde vrijdag rond de $1660, niet ver onder de top van vorige week toen goud even $ 1684 aantikte.

Vandaag is goud $50 omhoog naar $1712 en ook zilver is 4% omhoog. Dat is bemoedigend voor zilverbeleggers die bang waren dat zilver het profiel van een risicotrade zou aannemen. Zilver is blijkbaar nog steeds een vluchtheuvel. Maar in institutionele kringen ziet men dat in grote meerderheid heel anders en hier ligt dus een mogelijkheid om winst te maken.

Valuta
Op het valutafront zien we dat de Australische dollar zakt. Maar de Aussie was toch een nieuwbenoemde schaduw vluchtvaluta? De echte vluchtvaluta is natuurlijk de Swissie. Die staat weer op 1,08 tegen de euro, terwijl de euro dit weekend tegen de dollar stijgt.

Wat betekent dit allemaal? Dat institutionele beleggers het dit weekend in hun maatbroek deden uit angst voor zwakkere groei en angst voor China. Want de dollar zakte en de Aussi zakte tegen de dollar. De euro is dus sterk en hoe goed het in Europa gaat weten we al, dus dit is niet goed, behalve als u niet geluisterd hebt naar de schaduw vluchtvaluta profeten en dus uit Aussies bent gestapt.

Goudaandelen
Tenslotte goudaandelen. Daar zitten we groot in en daar gaan we uit. Maar niet op de huidige koersen. Vandaag hebben goudaandelen beleggers enorm geluk: goud is vannacht hard gestegen en de aandelen indices in Europa veren op. De kans bestaat dat zo’n patroon zich ook in de VS ontwikkelt.

Dat neemt niet weg dat er één grote, belangrijke en zwaarwegende reden is om uit exploratie aandelen te stappen. Het neerwaartse risico is nu groter dan de kans op winst. De kans op winst moet buitengewoon groot zijn gezien het enorme risico. Exploratie aandelen hebben geen balans. Ze kunnen 80% terug.

Hoeveel winstpotentieel moet daar tegenover staan? Meerdere keren de aankoopkoers, met wat tenbaggers ertussen.
Zien we dat patroon doorgaan in de huidige omstandigheden? Nee, integendeel. U krijgt vandaag uitgebreid bericht over deze markt.

Risk-off
Op een gegeven moment zullen goudaandelen wel weer herstellen, maar nu is het risk-off. We verwachten een slachting in dit soort papier, omdat het vooral papier is. Een ontdekking in de grond is geen prijsgarantie. Goudfondsen krijgen deze maand, naar onze mening, te maken met verkopers en moeten tegen elke prijs hun stukken verkopen in een slechte markt.

Wij wedden op dalingen in de twee cijfers voor goudaandelenfondsen die in exploratie beleggen. Maar we staan klaar om die aandelen weer op te pikken tegen minder dan de helft van de huidige prijs. Volgend jaar, waarschijnlijk niet eerder.

Aandelenmarkten zijn oversold, op de korte termijn. We sluiten onze bankenshorts. Voor een trade. We blijven negatief op banken maar niet tegen elke prijs, elke dag.

Er is dus kans op een draai waardoor de commentaren weer wat vriendelijker worden. Dat is een prachtige kans om verder af te bouwen op hogere niveaus. De trend blijft negatief, naar onze mening.

Transactie PolderPortefeuille
Sluit koop 20 Stoxx 600 banks futures à 154,00

5 responses

 1. Twee vragen:
  Zilver: je laatste zin hierover is mij niet duidelijk: het gaat over risico-trade of vluchtheuvel. Wat vinden de institutionele beleggers en waarom is er dan kans om winst te maken ?

  Goudaandelen: van de exploratie aandelen snap ik (had ik zelf al vorige week moeten doen, toen MFaber waarschuwde), maar geldt je verkoopstrategie ook voor “seniors” en goudaandeelfondsen van bv. Blackrock ?

 2. @marcja
  Met die zin bedoel ik dat er maar weinig grote spelers hot op zilver zijn. Goud heeft ook een hele tijd geduurd. Goud krijgt de afgelopen twee jaar pas echt tractie. Je zou dus verwachten dat zilver het niet zo goud zou doen in vluchtheuvel omstandigheden. Kijk ook even naar die parabolische stijging naar $50 dit jaar en naar de klap die volgde. Toch loopt zilver weer en niet alleen begin vorige week, toen de wereld er nog iets anders uitzag. Toen was zilver een risico trade. Samen met allerlei goudaandelen. Nu blijkt zilver ook te functioneren als vluchtheuvel. Leuk want we hebben nog wat liggen.

  De GDX doet het niet goed. Newmont doet het niet goed. Randgold daarentegen weer wel, prachtige resultaten en goed management. De GDXJ doet het ook niet goed.
  Dus ik ben erg bang voor goudaandelen. Ik zie geen religieuze of politieke redenen om die van Blackrock anders te bekijken. Ze zijn alleen groter dan de aandelen waar ik zelf in zit. Maar de GDX bestaat uit de grootste mijnbouwers en doet het ook niet goed.
  De jongens die helemaal geslacht gaan worden zijn de grootste stijgers tot nu toe.
  Dit is geen tijd om in dat soort fondsen te zitten.

  Timing is moeilijk omdat je vaak niet op kortere termijn kunt handelen en daarom zullen beleggers de neiging hebben pas te verkopen als ze gaan kotsen wanneer ze naar de nav van die dingen kijken. Dat is vaak ook op de bodem.

  Het is aardig eens te kijken naar historisch materiaal.
  De NAV van Pinetree, een beursgenoteerde closed end portefeuille, stond eind juni $3,61. We hebben dat aandeel recentelijk geshort. Nu staat het aandeel $1,87. Hun portefeuille is onverkoopbaar. Het voordeel van een closed end fonds is dat de koers van het fonds de klappen krijgt en de beheerder zijn posities aan kan houden. We schatten de discount tegen nav van Pinetree op 40%. Dit is dus een aandeel om in gedachten te houden wanneer de markt is gebodemd. Je kunt dan een volbelegde portefeuille kopen met een flinke discount. Maar zover zijn we nog niet.
  We hebben naar de verschillende graadmeters gekeken, er zijn nog wel andere fondsen die closed end opereren. Zij moeten dus de terugkoop van de vluchtende particulieren opvangen.

  Als we er de tijd voor hebben is het aardig om eens door de portefeuilles van de grootste fondsen heen te lopen.

  Hou als vuistregel rekening met het volgende: beleggers verkopen niet wat het zwakst is, maar wat ze KUNNEN verkopen.

  Blackrock is, als ik naar het goede fonds kijk, dit jaar -11%. Management staat goed bekend.

  disclaimer: short Pinetree.

 3. Heer Kraland,
  als ik kijk naar de k/w verhouding en hun winstscore, zou ik zeggen: onbegrijpelijk dat ze zo laag staan; ikzelf heb er al enige tijd wat van, en ook ik verwacht na de uitbodeming een grote stijging.
  Geeft me een goed gevoel dat u dit fonds vermeldt.
  Groet Seifen.

 4. Bedankt voor de snelle reactie. Verdiende goed aan zilver plus -aandelen in 1H11, maar heb nog wat zilver over en wacht nu zeer alert af want ik wil er wel vanaf. Wat goudaandelen betreft: ik wacht jullie mening over de juniors af, want die wil ik kwijt; over de andere goudaandelen worstel ik nog met de opvatting van DS, die stelde vorige week: gewoon houden.

 5. U zegt niet uit goudexploratie te gaan tegen de huidige koersen.
  Denkt u werkelijk dat er op korte termijn nog stijgingen te verwachten zijn bij deze volatiele junior bedrijven?
  Ik overweeg mijn participaties asap te liquideren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: