Crash: een ontspannen handleiding V

Waren we van plan onze vakantie door te brengen met CNBC? Achter een flikkerend scherm met rode cijfertjes? Al die straling is niet goed. Wij stellen de tempels, die onze lichamen en hersentjes zijn, bloot aan de manisch depressieve energie van angst en hebzucht.

De markt is rot en het weer is rot door de uitwerking van de gevolgen van de vulkaanexplosies. Waarom praten die hoofden op Bloemberg en CNBC de hele dag door? Omdat er zoveel mensen zijn die wat willen vertellen. Waarom willen ze wat vertellen? Omdat er minstens even veel narcisten zijn als ergens anders. Maar vooral omdat er veel rijke spelers zijn die een ei kwijt willen. Talk your book. Wat u niet ziet is wie er niet komt opdagen. De beste spelers zijn minder narcistisch en zijn terug van vakantie en hard aan het werk.

Berlusconi in actie
Ontspannen kijken wij naar de langere termijn. Berlusconi zegt dat hij nu in actie komt. Ex-euro commissaris Monti geeft Berlusconi een trap voor zijn Bunga. Monti zegt dat door de tussenkomst van de ECB, die Italiaanse obligaties op gaat kopen, Italië haar soevereiniteit verliest. Maar landen die hun valuta bundelen raken dat deel van hun soevereiniteit  kwijt.

De landen met de meeste opties zijn de landen die hun eigen valuta hebben. Engeland en de VS bijvoorbeeld. Waarom kreeg de VS dan een downgrade en Europa niet? Omdat Europese economiën al eerder kruiwagens vol downgrades kregen, denk aan de PIIGS. Maar Frankrijk werd vandaag door S&P bevestigd in haar triple A status. Terwijl het belangrijkste verschil tussen Frankrijk en de VS de eigen zeggenschap over de valuta is.

Frankrijk volgende kandidaat
Uiteindelijk is Frankrijk de grote volgende kandidaat want Frankrijk is een reus met lemen voeten. Alleen zijn het er meer dan twee. Een groepje van 300 nozems  in Tottenham schoppen het tot  internationale exposure, naast Syrië. Maar Syria is serious. Sorry, te vroeg op vanochtend, dan krijg je dit.

Het is menselijk om weinig gevoel te hebben voor grote veranderingen. We redeneren achter de komma. Daar zijn we gevoeliger voor en we worden er ook in opgevoed. Daarna komen we bij bedrijven of bij de overheid en daar is het nog erger.  Jonge verkopers moeten beter verkopen dan vorig jaar om deze tijd. Jonge analisten analyseren incrementele veranderingen. De baas is ouder en heeft geleerd dat er vervelende dingen kunnen gebeuren en hij moet de zaak in de hand houden. Hopelijk heeft hij wat visie.

In de internet wereld doen jonge mensen het beter dan ouderen en de ondernemers daar varen wel bij disruptie en grote verandering. Ik ben het boek van Raymond Spanjar aan het lezen. Hij gooit, helemaal aan het begin van Hyves, alle ballast overboord en slaat een andere richting in. En hij krijgt gelijk. Welverdiend succes.

Disruptie onderkennen
In de financiële wereld loopt het wat anders. Onze jongere vrienden hebben meer moeite dan ouderen disruptie te onderkennen. Aandelenkoersen dalen. Ze zijn goede analisten en weten precies wat de relatieve waarde van hun aandeel is. Waar ze minder gevoelig voor zijn is voor de mogelijkheid dat de aandelenmarkt waar ze in zitten wel eens gedecimeerd kan worden.

Dat houden ze niet voor mogelijk. Oudere spelers denken dat het best kan. Niet omdat ze zoveel slimmer zijn. Jonge hersens werken beter dan oude hersens. Hetzelfde geldt voor geheugen. Maar de oudere spelers hebben de film al een keer gezien. In de financiële wereld is het goed wat ouder te zijn. In de internet wereld is het omgekeerd.

De veranderingen gaan daar zo snel dat er telkens nieuwe golven handige jonge ondernemers een kans krijgen. Steve Jobs is een oudere jongere. De uitzondering die de regel bevestigt.

Hebt u uw doel al bepaald, in deze crisis? Als u uw doel niet hebt bepaald, is de kans klein dat u het zult bereiken. Hoeveel bent u bereid te verliezen? Hoeveel denkt u er aan te kunnen verdienen? Paniek is niet de enige rationele optie. Overleven is een andere.

4 responses

 1. Dit heeft allemaal zijdelings met overheidfinanciën te maken. Ja, oké, de scheefgegroeide Westerse overheidsfinanciën zijn het gevolg en vervolg, maar NIET de oorzaak.

  Gevolg en vervolg van de afnemende concurrentiekracht van landen met scheefgegroeide overheidfinanciën. Scheefgegroeide overheidfinanciën om de afnemende concurrentiekracht van deze landen op te vangen. “Boven je stand leven” kan je het ook noemen. Met een jarenlange te hoge G de jarenlange negatieve E-M op te vangen, in de onze alom bekende Y=C+I+G+(E-M).

  Maar DE oorzaak is de globaliserende economie met wereldwijde toenemende concurrentie. Al deze landen hebben te maken met een afnemende concurrentiekracht: een negatieve E-M. En met een lage of dalende (relatieve) toegevoegde waarde: “arbeidsproductiviteit -/- loonkostenvoet”.

  Dit proces van welvaartoverdracht, van ontwikkelde Westerse economieën naar ontwikkelende economieën (m.n. naar Azië), zal door de globaliserende economie nog lang doorgaan. Net zo lang totdat de RELATIEVE toegevoegde waarden (arbeidsproductiviteit -/- loonkostenvoet -/- transportkosten) over de wereld weer in een redelijk evenwicht zijn.

  Dat betekent voor Westerse economieën: Of harder en langer werken (hogere productiviteit = opbrengsten), of een lagere gemiddelde loonkostenvoet accepteren (lagere lonen = lagere kosten). In ieder geval een tendens moeten maken richting de relatieve toegevoede waarden van ontwikkelende economieën.

  Of de relatieve toegevoegden waarden van ontwikkelende economieën stijgen hopelijk snel. Hopelijk stijgen de loonkosten in China/Azië dermate snel (geholpen door een hoge inflatie), zodat onze Westerse concurrentiekracht RELATIEF en toegevoegde waarde weer in verhouding komt met de hunne.

  Zolang dit niet het geval is, zal er welvaart van Europa/USA verdwijnen richting ontwikkelende economieën. En zullen we te maken houden met aanhoudende recessies en/of lage economische groei.

  Groet Jan Rolle

 2. PS: Een kleine aanvulling op:

  “Dat betekent voor Westerse economieën: Of harder en langer werken (hogere productiviteit = opbrengsten), of een lagere gemiddelde loonkostenvoet accepteren (lagere lonen = lagere kosten)”.

  Ook in onze Westerse economieën kunnen lagere loonkosten verkregen worden door een stijgende (kosten)inflatie, hetgeen we nu zien. Die dan NIET gevolgd wordt door loonstijgingen. Bijvoorbeeld indien er een hoge werkloosheid is (bijvoorbeeld zoals in Spanje).

  Ook zo kunnen wij in het Westen (door een hoge inflatie) onze globale relatieve toegevoegde waarde, door dalende relatieve reële loonkosten en daarmee stijgende relatieve concurrentiekracht verhogen. Door een dalende reële loonkostenvoet als gevolg van een hoge inflatie.

  Een heel plausibel toekomstscenario voor Westerse economieën en Westerse overheden: Het infleren van (overheid)schulden en loonkosten, om zo weer globaal concurrerend te worden.

  Groet, Jan Rolle

 3. PPS:

  “Of de relatieve toegevoegden waarden van ontwikkelende economieën stijgen hopelijk snel. Hopelijk stijgen de loonkosten in China/Azië dermate snel (geholpen door een hoge inflatie), zodat onze Westerse concurrentiekracht RELATIEF en toegevoegde waarde weer in verhouding komt met de hunne”.

  Moet zijn: Of de relatieve toegvoegde waarden van ontwikkelende economieën DALEN (ipv stijgen) hopelijk snel. Door snel stijgende loonkosten in Azië/China.

  Groet,
  Jan Rolle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: