Crash: een ontspannen handleiding VI

De viral marketing van Adidas. Jonge proleten en bange yuppen. Nieuw product voor Club Med. Waar is Horace de Vere Cole wanneer we hem nodig hebben. Goud, de bubbel en de spijtoptanten. De nieuwe rage in recepten.

Alle Domme Idioten Doen Aan Sport, All Day I Dream About Sex, Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Wij hebben groot respect voor Adidas. De marketing van Apple is goed maar die van Adidas, die laatste stunt, wow. Stunt in Engeland gezien? Eerste virale testmarkt Tottenham, toen Hackney, nu Manchester, Birmingham en Bristol en, het moest van het reclamebureau, nu ook in Sloane Square.

Club Med, toevallig zelfde reclamebureau als Adidas, lanceert een nieuw product, Vakantieonderbrekingsverzekering. De nieuwe naam hiervoor is nog geheim. We horen iets over “korter, krachtiger, internationaler”. Zapatero, Cameron en Boris Johnson staan op de lijst als gezicht voor de affichage campagne.

Schorrie
Wat moeten we denken van de Engelse Adidas-oproerkraaiers? Een revolutie? Vergeet dat maar. In Nederland hebben we hier een goede uitdrukking voor en die begint met “Schorrie.”

Een revolutie wordt gestuurd door de opkomende klasse. En als we de revolutie ideeën van Tocqueville hier naast leggen, dan zien we dat Tocqueville’s studie van de Franse revolutie hem deed concluderen dat een revolutie in gang wordt gezet door de gefrustreerde ambities van een opkomende klasse die tegenwind ondervindt.

Even kijken waar we die mensen aantreffen. De middenklasse. Tea Party? Of de Indignados, inmiddels met bijkantoren in Israël en Griekenland. En de schrik van de heer Assad. Voor testimonials kunt u bellen met de heren Z. Ben Ali en H. Moebarak die u graag te woord staan.

Waarom wij het hier over hebben, op deze pagina? Buiten het tekort aan redactionele sturing is het de moeite even na te denken over de gemoedsgesteldheid van jonge, goed opgeleide professionals, al dan niet met een baan. Hun desillusie met financiële markten is compleet, zie ook dit verhaal.

Universiteitsverlaters werkloos
Nederland is een slecht voorbeeld, bijna iedereen die kan lezen en schrijven heeft hier een baan. Maar in een land zoals de VS is dat allang niet meer het geval. Een kwart van de universiteitsverlaters heeft daar geen werk. Inside Job. Wat vinden uw studerende kinderen daar van?

Wat wordt de titel van de film die over twee jaar over de huidige crisis verschijnt? Too little, too late? Stood by and cake after? The Second Coming? Number Three?

Onze favoriete ziener is, zoals ijverige lezers van deze serie weten, de Iers-Engelse practical joker extraordinaire Horace de Vere Cole. Zwager van Neville Chamberlain. Hij organiseerde een feest, een groot feest. Genodigden maakten kennis, stelden zich voor. Zo kwamen ze er achter dat ze allemaal een naam hadden die eindigde op “Bottom.” En daar is iedereen nu naar op zoek.

Waarom ralliet de markt niet? Omdat er wel bottoms in zicht waren maar dat bleken telkens klapdeuren. Er was een bottom, pardon steun, op S&P 1260, 1200, 1150, 1100 en nu gaan we naar… ja, nu is er eigenlijk geen steun meer, tenzij u van vierletter woorden houdt. Woorden zoals goud.

Steile goudgrafiek
Goud. Je kunt er niet omheen om te zeggen dat het op korte termijn overbought is. Waarop het meteen weer stijgt. We hadden het hier al over de bekende trader Dennis Gartman die vorige week donderdag de helft verkocht. Had hij nu voor een onsje meer kunnen doen.

George Soros, die we bij Inveztor hoog hebben zitten, stapte al veel eerder uit, rond de $1500. We staan vandaag $1774 de meter tikt nog steeds. Wanneer een belegging de enige goede lijkt is het een bubbel. Zeker als dat gepaard gaat met een steile grafiek.

Daar lijken we nu aan te komen. Gisteren kwam JP Morgan met een voorspelling van goud $2500 dit jaar. De grote huizen waren tot nu toe voorzichtig met goud, goud was iets voor gold bugs maar nu niet meer. Goud $2.500 of veel meer? Een perfecte vorm van rationele paniek.

Geruchten
Normale paniek, de irrationele variant dus, begint nu zichtbaar te worden op de markten. Geruchten over omvallende banken. De namen die in het geruchtencircuit circuleren zijn Unicredito en SocGen. Het probleem is de vertrouwenscrisis.

Beleggers hebben, om de één of andere reden, niet het gevoel dat er in Europa en in de VS beleid wordt ontwikkeld dat voorloopt op de markten. Hoogstens, zie hiervoor eerdere columns op deze site, krijg je nu voor een stoot miljarden in de drie cijfers een evenredig aantal uren stijgende koersen. Hoewel, maandag was dat niet meer dan een uur. Of het voelde zo.

De EU en ECB kwamen met verklaringen dat ze er alles aan gaan doen om enzovoorts. De tractie van die magische woorden sneuvelde al in de Griekse periode. President Obama spreekt en de markt begint harder te zakken. En we zijn nog niet aan het eind van het verhaal, gezien de heftige baisses van 4% nu in de AEX futures, maar daarvoor zagen we al 5% AEX en 6% DAX voorbijkomen.

Eurobond
Wat is het recept om hier uit te komen? Daar is nu een levendige handel in ontstaan. Nederland heeft natuurlijk een troefkaart met Janco. Onze fin min. Als België een regering had zouden ze met Didier Reynders, van het Komisch Duo Reynders & De Jager kunnen komen. De tijd lijkt daar nog niet rijp voor.

De nieuwe, grote Eurobond, vrij naar Nicholas Brady? Moeten de Duitsers en de Kaninefaten cum Allochtonen allemaal betalen. Willen ze niet.

Politici hebben het moeilijk met het brengen van nieuws in de trant van “Bloed, Zweet en Tranen.” Vorige keer dat het echt goed fout ging moest daarvoor ook een nieuwe premier aantreden. De vertrekkende was Neville Chamberlain en daarmee is voor deze ochtend de cirkel weer rond.

8 responses

 1. In plaats van een film die over twee jaar gemaakt wordt, verwijs ik naar een boek dat al een aantal jaren geleden verscheen: The Fourth Turning. Is voor mij HET kader waarin dit alles zich afspeelt.

 2. @

  Gisteravond was net CLOCKWORK ORANGE (1971) :

  Tja, de werkloze jeugd in de moeilijke buurten waar de jeugdcentra
  moesten worden gesloten wegens bezuinigingen, sluit zich aan bij
  gangs op straat en vertoont absoluut GEEN ANGST. Goedkope drugs
  en computer games veranderen een mens in een onmens die gewoon
  alles wil vernietigen en in brand steken. Zelfs Charity en Baby-
  kleding zaken moesten het gisteravond ontgelden !

  Ongeloofelijk hoe onvoorbereid men is geweest voor de opkomst van
  deze nieuwe Twittergeneratie zonder toekomst. Er is HEEL VEEL WERK
  nodig om de woede te stillen. Dit is de straatgeneratie die NIETS
  heeft te verliezen.

  DS

  DS

 3. het wantrouwen in de politiek eerst in europa en nu ook in de usa neemt hand over hand toe. de thermometer hiervoor is de beurs. de enige reden dat er nog geen revolutie broeit is het feit dat iedereen het dank zij de sociale wetgeving nog steeds (te) goed heeft.

 4. Geen QE 3, de NASDAQ van +3% naar -1%. En kijk eens naar de EURCHF, bijna pariteit en 5% (!!) winst vandaag voor de Swissy! Love it, heb een heleboel CHF-jes in mijn bezit :-).

 5. de snb moet nu echt wat gaan doen. iedereen hier spreekt er over dat het niet meer houdbaar is van huisvrouw tot timmerman tot bankier. er wordt nu gediscussieerd over die debet zins voor het aanhouden van swissies. dat zou misschien wat opluchting kunnen geven. want het is niet zo dat de snb de euro omhoog kan krijgen 🙂

 6. Rybka zegt:
  9 augustus, 2011 om 20:48

  “” En kijk eens naar de EURCHF, bijna pariteit en 5% (!!) winst vandaag voor de Swissy! Love it, heb een heleboel CHF-jes in mijn bezit””

  zo zijn er ook een boel grieken,italianen,spanen,libiers etc.etc..

  plots komt de fin. sector van zwitserland onder druk..wedden! en dan???

  hopelijk is het ook allemaal fiscaal verantwoord,want anders is het van alle ontduikers verzamelen..

  beter misschien toch goud in een kluis..

 7. Kijk, kijk, het Plunge Protection Team is back! +5% in een half uurtje tijd. Uiteraard was het tijd voor een rally na die extreme daling, maar deze interventie ligt er wel erg dik bovenop.

  @ Jan Wandelaar: de Zwitserse centrale bank heeft vorig jaar ook al enkele vruchteloze pogingen gewaagd om de stijging van de CHF t.o.v. de EUR teniet te doen, leidde tot helemaal niets. Heb nog nergens gelezen dat er een Zwitserse bank zwaar in de problemen zit (wel Italiaanse, Franse en Spaanse banken), maar dat zou uiteraard altijd kunnen. En dan hebben we geen enkele veilige valuta meer over….

  Het veiligste is goud in de kluis. Buiten dit financiële systeem, dat inmiddels van complete ellende aan elkaar hangt.

 8. Ik ben van mening dat deze crisis door manupilatie is ontstaan.
  Bij de invoering v.d Pleuro vond ik het zo wie zo maar niks dat de PIIGS landen daar aan deelnamen, omdat met name Griekenland zijn toendertijd al met grote tekorten zat, en er al economen waren die een deelname v.d PIIGS landen als zeer twijfelachtig hielden. De oude E.E.G funktioneerde fantastisch, en wanneer het daarbij was gebleven hadden we nu niet met problemen van huidige omvang gezeten.
  Wat ik ook niet snap is dat landen die tegen een dermate hoge schuldenberg aan zitten dat er banken en pensioen fondsen zijn die daar nog voor ettelijke miljarden aan staatsobligaties hebben uit staan.
  Een normale belegger doet aandelen van een bedrijf wat tegen een bijna failietement aan kijkt toch ook onmiddelijk van de hand.
  De politiek moest en zouw die Euro gewoon er door heen jagen, en wat betreft democratische invoering v.d Pleuro, die is de meeste burgers gewoon ongewild door de strot geduwd.
  In zake de mening van burger en economen toonde de politiek zich oost indisch doof
  Wat schiet de gewone man er mee op om flink extra belasting te moeten betalen , om die zuid Europese rommel te blijven steunen, en zijn pensioen erbij gedeeltelijk of helemaal naar de filistijnen ziet gaan.
  Wanneer we de 10 jarige termijn v.d goudgrafiek erbij halen , dan valt op dat v.a het jaar dat de pleuro ingevoed is, de goudprijs gestaag is gaan stijgen.
  Wie daar indertijd in belegd had kan zich nu kapot lachen, want de goud koers is vanaf die tijd c.a 550% gestegen, of de valuta met 80% gedaald
  Dank u wel mijn heer KOK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: