Crash: ontspannen handleiding VII

Het woord “crash” wordt niet gebruikt op CNBC. Behalve wanneer er iemand een ongeluk heeft. Of een Russische piloot teveel wodka ophad. Toch hebben ze daar niets tegen C woorden. Het is dus een samenzwering!

Maar wacht even, het woord komt nog wel. Over twee jaar. Wanneer ze een programma maken over de crash van 2011.

Gisteren zagen we na Bernanke’s uitspraken een snap-back rally. Goed, het had allemaal niet veel om het lijf. Rente blijft laag. Inveztor zou hier graag aan toevoegen dat de Paus katholiek blijft. Volgens The Plunger blijft de hemel blauw en Vermeulen voorziet een voortdurend gele kleur voor goud, een sector waarin hij veel kennis heeft opgebouwd dus waarschijnlijk is dat ook zo.

Nieuw was het verhaal over die twee jaar rentevakantie. Dat was nog niet vertoond en dat toont niets anders dan dat de Fed het ook in hun grijze broeken doen. Maar maakt dit verder iets uit? Nee, denken wij.

Gisteren zagen we Wall Street dus snapbacken, ging wel lekker hard, nog zelden vertoond, 4 à 5% de hoogte in. Vanochtend in Europa was het allemaal wat milder met de Euro Stoxx 50 op +0,3%. Bank of America kwam 17% terug. Maar de dag daarvoor ging BofA 20% naar beneden. Er gaan geruchten dat hedge fund managers zoals John Paulson en David Tepper aan de verkoopkant opereerden. Tepper’s Appaloosa fonds bracht in het tweede kwartaal zijn positie in Bank of America al met 42% terug (bron: Bloemberg). Wat betekent dit? Ook niets speciaals behalve dat Paulson nu vaker op het laagste punt verkoopt. Hij is meer dan 25% naar beneden dit jaar volgens Reuters, we wachten met spanning op zijn maandverslag. Van augustus. Want Paulson heeft ook een fonds dat in goud noteert. En hij is de grote belegger in de GLD goud etf. Dit kan allerlei consequenties hebben die ons interesseren. Temeer omdat Paulson sterk retail georienteerd is, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tepper’s Appaloosa fonds.

Action Bias, het is iets waar ook wij niet altijd aan ontsnappen. Gisteren was een action bias dag. Indices gingen naar boven en naar beneden en goud deed dat ook.

 

 

Perfecte gelegenheid dus om alles verkeerd te doen. Een van de beste zetten die ik vorig jaar deed was mijn telefoon uit te zetten tijdens de Flash Crash. Ik was met iets heel anders bezig en hoorde het nieuws pas toen ik om elf uur ‘s avonds mijn boodschappen bekeek. Hetzelfde effect deed zich voor toen mijn modelportefeuille alleen in Quote werd afgedrukt, en niet op internet. Ik kon maar één keer per maand handelen en moest mijn stuk zes weken van tevoren inleveren. In die tijd deed ik alleen Nederlandse aandelen, één van de beste periodes sinds het bestaan van mijn portefeuille, die in 1996 begon.

Platina staat nu onder goud. Gebrek aan een katalysator? Hoe kan dit? Omdat platina in katalytische converters gebruikt wordt, lees de auto industrie en omdat Japan minder produceert dan normaal, was platina zwak. Maar de toekomst van de automarkt ziet er nu wat minder goed uit, na de ellende op de markten. Althans, in de Westerse landen. Wat voor platina pleit is dat wereldwijde autoproductie vooral door opkomende markten gedreven wordt, lees China. En dat platina voor 70% geproduceerd wordt in Zuid-Afrika, een land dat het beste vergeleken kan worden met de naam van mijn favoriete juice bar op Amsterdam CS. Shakie’s.

De historische verhouding tussen platinum en goud is 1,8. Nu staan ze op pariteit.


Bron: Seekingalpha

Vrijdag is een speciale dag op Inveztor. Iedereen mag meedoen. Deelname is gratis. Vrijdag gaan we het één hele dag lang niet hebben over het falen van de overheid. We vragen lezers ook niet te zeuren over het falen van de democratie. Gewoon, één dag niet doen, zaterdag mag het weer. Centrale bankiers horen bij de overheid al is dat formeel natuurlijk helemaal niet zo.

Lezers die toch even willen doordrammen over falende overheden, domme Eurocraten, corrupte baantjesjagers …. hé, daar heb je het al, De Jager. Nee, over Janco gaan we het ook niet hebben. De hele dag niet, niets over hem tenzij…tenzij hij die dag weer twittert. Dan komen wij met commentaar. U kent onze positie, Janco wordt de premier van Europa. Tenzij hij Angela daarvoor zover krijgt dat ze samen uit de Euro stappen.

Deze man is een visionair, precies de figuur die Nederland nodig heeft als premier en daarna zien wij voor hem een toekomst als eerste premier van Europa en anders, na Christine Lagarde, als hoofd van de IMF. Die baan betaalt een paar keer de Balkenende norm, plus een door DSK geïnspireerd onkostenpatroon en, dit zal ons belastingjager plezier doen, geen belasting.

De Jager is de man die ons kleine land groot op de kaart gaat zetten. Hij is er al mee bezig maar u weet hoe dat gaat, een profeet wordt nooit bemind in eigen land. Behalve bij Inveztor dus, maar vrijdag even niet.

3 responses

  1. “De historische verhouding tussen platinum en goud is 1,8. Nu staan ze op pariteit.”

    Kanttekening: De afgelopen 4 jaar ben ik vooral een goldbug geweest.
    Maar ik vraag me nu toch steeds meer af in hoeverre we het steeds verder oplopende verschil tussen (unhedged) goudmijnen en goudprijs naast ons neer kunnen blijven leggen als ‘irrationeel of onverklaarbaar beleggersgedrag’.
    Is pariteit met platina mogelijk een extra signaal voor een a.s. zeer forse reactie in één van die twee, maar dan met de meeste kans op een daling van de goudprijs (i.p.v. een blow-off)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: