Crash: ontspannen handleiding VIII

Deze week verschoten de Fed en de ECB allebei een kogel. Het effect duurde een dag voor de Fed en minder dan een dag voor de ECB. Die kogels zijn verschoten en nu kunnen ze niet nog een keer gebruikt worden. Ze zijn weg, verschoten.

Het is niet gemakkelijk Centraal Bankier te zijn. Ze moeten telkens beslissen hoeveel kogels ze af willen vuren om de op hol geslagen kudde te stoppen. Een kogel teveel en dan is dat zonde. Een kogel te weinig, dan gaapt de markt. En dan is het ook zonde. Maar de kogels die verschoten worden zijn steeds duurder dan de vorige ronde.. Anders zouden we de markten nu niet zien zakken, op weg naar het laagste punt in deze crisis. Maar wacht even, kijk eens naar onderstaande grafiek. Dat is de Eurobanken future.

Kunt u gewoon shorten op de beurs. Deze future staat dicht bij het laagtepunt van 2009.

Die banken future vertelt ons een verhaal en dat verhaal is dat de markt bang is dat er een bank gaat omvallen. Dat zijn we zelf ook. De twee banken waar geruchten over gaan zijn SocGen en Unicredit, een Italiaanse bank. Uncredit was al opgeschort maar noteert nu weer. De VIX stijgt vandaag 20%. Dat betekent dat de volatiliteit weer flink stijgt. De spread in die banken future is nu anderhalve punt à twee punten. Normaal is de spread 0,2 punt. Trek uw eigen conclusie.

Terwijl we dit schrijven ontkent SocGen alle geruchten. Dat is normaal en als u zich afvraagt waarom we ons bezig houden met zulke geruchten dan stelt u een goede vraag. We hebben ook een goed antwoord. Herinner u Bear Stearns en Lehman. Denk aan Merrill Lynch, op het laatste moment gered door Bank of America. Het lijkt er erg op, maar nu in Europa. Is het goed om hier op te letten? Of is het onvoorzichtig?

Er waren ooit tijden dat een slechte dag in de Dow aangeduid werd als een triple digit down day. Maar nu is een tik van drie cijfers, naar boven of naar beneden, de norm, de afgelopen zes dagen althans. Geeft een idee van de volatiliteit.

U wilt weten wat de nieuwe botheid van goud is. Goud is bot. Pardon, bought. En ongetwijfeld overbought, maar dit zijn rare tijden en het gaat maar door. Ondanks de grote verkopers zoals Soros en Gartman. Niet dat Gartman zo groot is als Soros, verre van, maar hij heeft genoeg invloed om de koppen op Bloomberg te halen.

Er is nog geen pullback van enige omvang in goud. Maar waar zou een klap vandaan kunnen komen? Laten we eens kijken naar een onverwachte hoek. Duitse politici vragen Spanje en Italië hun goud te verkopen. Italië houdt 71% van haar reserves in goud aan en Spanje 38%. Italië is de vierde grootste goudbezitter ter wereld. Of een kleinere speler maar misschien de grootste in de hedge fund markt, John Paulson. Goed, mensen kunnen niet zomaar uit zijn fondsen maar zijn Advantage Fund en Advantage Plus Fund zijn respectievelijk 20% en 31% naar beneden dit jaar. Hij is een grote goudbelegger en zou misschien verkopen. Kan iemand even een centrale bankier bellen om te kijken of daar koopinteresse ligt? Begin met Seoul. De Koreanen kopen en hebben maar 0,4% in goud.

Zwarte Zwanen genoeg. Maar we blijven long goud. Wat is een bubbel ook weer?

1. Een bullmarkt waar u niet in zit.

2. Een markt waarvan beleggers denken dat hij alleen maar omhoog kan.

6 responses

 1. Michael, John Paulson zal niet verkopen voor goud op $ 4000 staat, dat was ook zijn target toen hij Anglogold kocht. Hij voegde er nog veelzeggend aan toe: ‘get the hell out of the dollar’.

  Uiteraard zullen de EU bonzen proberen om de PIIGS-landen zover te krijgen om hun goud te dumpen, maar die zouden wel gek zijn als ze dat doen. En dus doen ze dat ook niet. Bovendien: ligt zowat het meeste van het EU goud niet ergens in de V.S. opgeslagen? Jim Rickards suggereerde dit weekend nog dat als de V.S. de EU een hak wil zetten, ze gewoon dat goud moeten confisceren.

 2. ook gelezen dat europa goud in usa ligt
  en wie fysiek eigenaar is van fysiek goud
  dan nog iets
  het is in het belang van de centrale banken dat goud heel hoog gaat want dat is beter als er een goud koppeling komt met valuta

 3. Als Frankrijk wordt afgewaardeerd staat Duitsland er helemaal alleen voor met haar schildknaapje JK de Jager. Dat is vertrouwenwekkend voor de nabije toekomst.
  Ben zelf heel benieuwd wat ons kabinet moet doen om haar eigen begrotingstekort + de garanties + de rente op de staatsschuld ook in 2012 op te kunnen brengen.
  Denk dat draconische extra bezuinigingen nodig zullen zijn. Kijken hoe volk daarop wordt voorbereid.

  Waar kun je de werkelijke hoogte staatsschuld NL vinden? Zie bedragen van 370-575 miljard euro maar het echte bedrag??

 4. @ Streetrunner: reken maar dat ‘off balance’ ook nog wel het een en ander geparkeerd staat aan schuld. De catch 22 is dat als ze het EFSF fors gaan uitbreiden (tot 3 a 3,5 biljoen) m.i. alle AAA-statussen in de EU gaan sneuvelen, in ieder geval zeker die van Nederland en Frankrijk. En Duitsland kan moeilijk de hele EU schuld op zijn nek gaan nemen.

  Ondertussen gaat SocGen zelfs in de tegenaanval en wil een onderzoek naar de geruchten over Frankrijk. Zoals Mish Shedlock echter terecht opmerkt, is de forse daling van de Franse banken 2 weken geleden al begonnen. Er is dus echt wel wat aan de knikker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: