Crash: ontspannen handleiding IX

Waarin we het verschil tussen goud en zilver zien. Meer marge op goud. Goudaandelen stijgen en de rest zakt.

Vanaf precies een jaar geleden steeg zilver van $18 naar $50 in een schuimende blow-off. Die eindigde toen de marge op zilver werd verhoogd. Dat ging met een orde van grootte van +84% in vier stappen gedurende twee weken. Speculanten moesten vanaf die dag dus wat meer in hun portemonnee hebben om door te spelen met zilver.

Er bleken toch veel zwemmers geen zwembroek aan te hebben en de markt klapte in elkaar naar $30. Helaas voor de moralisten stijgen we inmiddels weer naar $39, wat maar aantoont dat de gemenerikken niet altijd verliezen.

Zandkorrel
Maar nu terug naar goud. Altijd nieuwsgierig naar wat goud kapot zou kunnen maken kijken we dagelijks of de marge voor goud niet zal worden verhoogd want, als we de goud sceptici moeten geloven, is goud zo overbought dat het wachten nu is op het traditionele strootje uit het kamelenverhaal of, als u meer wiskundig bent ingesteld, op de zandkorrel die de zandhoop doet instorten, denk aan chaostheorie.

Die zandkorrel kwam gisterenavond in de vorm van een klomp zand. De CME, de grootste derivatenbeurs ter wereld, verhoogt de marge op goud met 22%. Gisteren tikte goud een record aan van $ 1801 intraday en eindigde in New York op $ 1784. Vannacht stond de $ 1817 even op het bord.

[inline-advert id=ad7]

Om hetzelfde effect te hebben als mei van dit jaar met zilver, zou goud nu even moeten dalen naar $1080. Zien wij dit gebeuren? Wij zijn niet van de voorspellingen zoals u misschien weet, maar we denken eerder het omgekeerde.

Een van de redenen hiervoor is dat de kleine goudspeculant die tussen het wateren van de wietplantjes door nog even wat onsjes bijkoopt misschien geraakt wordt, maar niet de iets grotere jongens zoals de Centrale Banken die 25 ton van het waardevaste spul in hun boodschappenmandje doen voor ze hun credit card trekken.

Goudaandelen stijgen
Inmiddels zien we dat goudaandelen weer stijgen. Nu hadden we zelf net een groot deel van onze posities geliquideerd omdat we gehinderd werden door een overmaat aan historisch besef. Denk 2008. Goudaandelen gingen toen 70 à 80% terug. Dat wilden we deze keer graag vermijden temeer omdat we dit jaar ruim in de plus stonden, dit in tegenstelling tot de meeste andere spelers.

En ondanks het feit dat veel van onze exploratie in de Yukon plaats vindt. In dit winterlandschap is de zomer kort en dan komt dus al het nieuws. En zie, onze grootste en meest liquide aandelen stijgen weer. When circumstances change, I change my mind. What do you do, Sir ?

Wat is er dan different this time? Er is een groot verschil. In 2008 zakte goud en nu stijgt het.

9 responses

 1. bedankt voor je geweldig ondersteuning middels de crash handleiding. elke keer weer een glimlach waard.
  wat betreft verschil 2008 en 2011. het moment van realisatie dat fiat papier is heeft nu toch wat meer aanhangers gevonden.
  en eigenlijk is er maar 1 manier waarop mensen weer vertrouwen zouden kunnen krijgen in dat papier en dat is als er een deels dekking met goud komt. lijkt het er dan nu niet op dat het daarom in het voordeel is van de centrale banken om goud hoog op de balans te krijgen. kunnen ze er lekker veel papier tegenover zetten. en in 2008 was dat inzicht bij de banken zeker niet aanwezig voorzover ze tot inzicht kunnen komen

 2. Een corectie in goud zie ik best wel tot de mogelijkheden behoren, bied volgens mij weer instap kansen. In een sterke daling van goud geloof ik op dit moment niet zo.
  De redenen waarom dat ik in het verdere oplopen v.d goudkoers geloof is
  1: Qe3 gaat er zeker aankomen of te wel onder een andere naam zal de fed de geldpersen weer op volle toeren laten draaien
  2: Een konkrete oplossing voor de schuldenproblematiek is er niet, dan alleen maar staatspapier v.d zwakke euro landen door de E.C.B op te kopen, wat inhoud dat er idem zo als in de V.S flink geld gedrukt gaat worden, waardoor de Euro flink aan waarde zal moeten inboeten
  3:Frankrijk dreigt een afwaardering door de rating bureaus
  4:Spanje Portugal en Italie gaan geheid nog eens voor flinke verrassingen zorgen
  5:Deze toestanden zullen de Euro nog veel flinker gaan verzwakken , de Euro Dollar ver houdingen lijken stabiel, maar zet de Euro maar eens af tegen de CHF, dan zien we een heel ander plaatje

  Voor een daling v.d goudprijs is het noodzakelijk dat het vertrouwen in de markt en de politiek weer terug keert, en dat lijkt mij op dit moment ver zoek.
  Van uit Duitse media hoor je steeds vaker over de mogelijkheid dat de D Mark weer wel eens ingevoerd zou kunnen gaan worden. En wanneer nog meer van die zwakke zuidelijke broeders gaan omvallen , zie ik dat inderdaad nog eens gebeuren
  Vooralsnog lijkt goud alsnog de beste manier om je vermogen te beschermen, want ik verwacht een enorme inflatie in de nabije toekomst.

 3. Michael, die goudaandelen die je ziet stijgen, bedoel je daar de grote gevestigde mijnen mee of de exploratiebedrijven? Of allebei? Ik vraag dat ook omdat ik na de sombere visie van afgelopen maandag op de exploratiebedrijven -nou ja somber, voor de komende maanden tenminste- niets meer hoor over het onderwerp. Of ben ik te ongeduldig?

 4. Winst,indien aanwezig,veilig stellen door de juniors te verkopen is een mogelijkheid. Maar of je je door een trauma (verlies van abonnees) uit het verleden moet laten leiden is de vraag.

 5. Bespeur ik een lichte spijt dat de gehele junior portefeuille geliquideerd wordt/is ? Want als ik de DS blogs lees, was er zonder France, en wel met de FED beslissing een tijdperk van stijgende aandelen gekomen, en wellicht komt die er ook aan, wanneer de Franse geruchten, geruchten blijken te zijn. Ik heb jullie advies gevolgd, want ik weet alles nog van 2008, en dat wil ik niet meer meemaken. Toen was er een waanzinnige paniek en zelfs goud werd toen in cash omgezet. Zo’n paniek was er nu niet, en ik sluit niet uit dat bij zo’n nieuwe paniek toch ook niet goud door het putje zou gaan. Ik heb geen spijt van mijn beslissing de meerderheid van mijn junioraandelen (niet de andere goudaandelen) verkocht te hebben. Gewoon risicobeperking.

 6. Beurs in VS is weg geheel kwijt, een forse daling wordt gevolgd door een vergelijkbare stijging. Er moet of een stabilisatie komen of (en dat denk ik meer)een doffe dreun, als er ineens geen kooporders meer worden ingelegd een dag na de daling.
  Kan me niet voorstellen dat er over maand nog zulke goede cijfers komen over werkloosheidsaanvragen als vandaag na deze doemweken. en dan?

 7. Vanmiddag wisten de yanks het goud even tot $1730 en het zilver tot $38 terug te drukken.
  Vannacht gaan ze de boel vermoedelijk weer vrolijk opkopen in het verre oosten.
  Denk niet dat ze de boel nog lang kunnen drukken en vooral het zilver zal dan net als goud nieuwe ATHs gaan maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: