Crash: ontspannen handleiding X

Miepen uit Minsk. Boss Hugo’s Cha cha cha. Golddiggers aan het werk. Risk on lijkt net risk off, off andersom. Gapend Jackson Hole.

Het beste van twee werelden: blond en bruin, de markt wordt morgen overspoeld door Oekraïense dames met een verpleegster-cum-lijfwacht diploma. Nederland kan hier een belangrijke rol spelen en hopelijk slaat Minister Rosenthal hier een grote slag. Dit zijn dames die van aanpakken weten, vaak drie-talig en met een dubbele, of driedubbele skillset die goed geënt is op de Nederlandse markt. Wij wachten op eerste gewiekste ondernemer die hier zijn slag slaat. Wie weet een toekomstige MinFin voor de PVV. En goede contacten in Libië voor Shell. Waar wachten we op? De brent is nog niet gezakt, alles kan nog.

Boss Hugo is goed bezig. Hij doet twee dingen en hij doet ze allebei goed. Ten eerste nationaliseert hij de plaatselijke goudindustrie. Niet eens langs geweest bij Peter Paul of die hem niet wilde overnemen, gewoon zelf gedaan.

Gaat Venezuela nu meer goud produceren dan voorheen? Wij vrezen van niet, als de geschiedenis een goede gids is. Dus goed voor de goudprijs en we zijn long goud.

Maar het kan nog beter. Boss Hugo vertrouwd niemand meer. Zouden wij ook niet doen als we net weer een bedrijfstak inpikken. Dat kweekt rancune bij de verkeerde mensen in de verkeerde landen. Dus al dat goud van Venezuela meteen terughalen. Weg bij de Bank of England bijvoorbeeld. Die hebben volgens de Venezolanen $4,6 Miljard aan goud liggen. Barclays in London heeft ook nog eens $2,1 Miljard. HSBC en Standard Chartered ook elk respectievelijk $1,4 en $1,1 Miljard. Nu zal het wel meer zijn na de stijging van de laatste dagen.

Nu waren er, zoals u misschien weet, al jaren allerlei samenzweringstheorieën. Althans, zo werden die genoemd. Het ging over het tekort aan fysiek goud vergeleken bij wat desondanks de fysieke goudmarkt wordt genoemd, maar die dat dus niet echt is. Lang verhaal, gaan we nu even niet op in. Er is ook nog een derivatenmarkt en die is een keer of honderd groter.

Nu moet Hugo geleverd worden dus daar gaan we, alles in een gepantserde vrachtwagen, onderbetaalde maar zwaar bewapende stoottroepen op de bok, riding shotgun en richting Caracas. Kijken wat er nu gebeurt in de goudmarkt.

Inmiddels weten we dat misschien al, die markt danst de cha-cha-cha, een latino wiebeldans uit de tijd van mijn ouders, waarbij geregeld het woord cha-cha-cha valt.

Dat is opmerkelijk want bij de tango hoor je niets. Maar daar zie je dan ook weer veel meer. Voor wie daar oog voor heeft.

Even niet afdwalen nu. Er moet in Europa geleverd worden. Maar inmiddels heeft Boss Hugo de Zoeloes aangestoken. Die klappen met hun knobkerrie of hun assegaai op hun schild en roepen nu dat zij een Hugo willen doen. Idem in Papoea-Nieuw-Guinea. En Tanzania wil opeens de royalties op goud verhogen, en dan ook maar op de rest. Pas dus op met verdachte landen. Geen Generaal Alcazar meer en ook geen Black Empowerment.

Maar wat doet Hugo nu voor die goudprijs? Die drukt hij nu keihard omhoog. Welkom in het land van de mega-shuffle. Dit zijn de nieuwe Golddiggers.

De rally vandaag leek eigenlijk al snel nergens op. Dit is geen reversal, hoewel die wel zou moeten komen en liefst snel. De markt lekker 10% omhoog. Goud terug. We voelen hem komen. Dat is dan euforie. Het blijkt allemaal mee te vallen. Maar vergis u niet. Dat is dan misschien de laatste prachtige kans om tegen hele mooie prijzen te shorten.

Want de bull case van de markt is nu dat The Bernank vrijdag in Jackson Hole voor $500 Miljard QE 3 gaat verschaffen. Misschien doet The Bernank dat, misschien niet. We durven er niet op te wedden. Maar zonder die QE wordt het wel gapen in Jackson Hole.

8 responses

 1. waaarom zou BB nu al QE 3 gaan uitgeven ? Ik denk dat hij dat pas doet als de DOW 20 – 25 % lager staat. Hij kan de wortel maar 1 keer aan het paard geven, daarom gaat hij die wortel aan een hengel binden en ruim voor de kop van het paard houden.

 2. Laten we ook “ons” goud terughalen uit Engeland! Degene die als laatste komt treft lege magazijnen.

  Eind 2010 hadden we volgens DNB jaarverslag plm 600 ton goud. Nu goed voor omgerekend zo’n 24 miljard euro. Toch handig om thuis in Amsterdam te hebben liggen.
  Of heeft onze Nout het goud al deels verkocht?

 3. Nog preciezer:
  Activa
  De achter de omschrijving tussen haakjes ( ) opgenomen nummers verwijzen naar de overeenkomstige balanspost.
  Goud en goudvorderingen (1)
  De goudvoorraad inclusief de goudvorderingen is in het verslagjaar niet
  gewijzigd. De goudvoorraad omvat op de laatste werkdag van het boekjaar circa 19,7 miljoen fine troy ounce (circa 612 ton) fijngoud tegen de marktwaarde van EUR 1.055,42 per fine troy ounce.
  Als gevolg van de hogere marktprijs van het goud is de eurowaarde van deze post gestegen.
  Miljoenen
  EUR
  Stand per 31 december 2009 15.090
  Mutatie herwaardering 2010 5.692
  Stand per 31 december 2010 20.782
  De ontwikkeling van de marktprijs van het goud uitgedrukt in EUR per fine troy ounce kan als volgt worden weergegeven:
  2010 2009
  Eind maart 823,13 690,19
  Eind juni 1.010,92 665,77
  Eind september 960,58 683,77
  Eind december 1.055,42 766,35

 4. Wanneer Qe3 erdoor komt , en ik ga er van uit dat dit wel het geval zal zijn . daar de fed weinig of geen andere keuzes heeft , ga ik er van uit dat de markten weer even een flinke rally kunnen laten zien.
  Dat was met QE2 tenminste ook het geval.

 5. een goud bubble kan geen kwaad.
  al het loze papier ergens heen.

  sinds kort na enige jaren zwaar bullish op de usa.

  lang leve het papier de plee!!

 6. Helder zicht en gouden tip

  Bij beleggen is de achteruitkijkspiegel altijd helderder
  dan de voorruit!

  Gouden tip, Michael:Hoe meer crisis, des te meer Nouriel
  Roubini. Het ‘product’ Nouriel Roubini is zelfs crisisbestendiger
  gebleken dan goud. Potentieel een gouden tip dus !
  (disclaimer:behaalde resultaten uit het verleden zijn—ja dus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: