Crash: ontspannen handleiding XI

Crash: ontspannen handleiding XI

Rastapopoulos redux, nietweters en betweters, Gast te gast en Lombard PVV, battle of the brains, Europe on € 100 a day, goud buy low/sell high winnaars, werkloos in België en de Nieuwe Dorpsidioten.

Elke ochtend komen wij bij elkaar, zoals over de hele wereld elke ochtend mensen bij elkaar komen voor hun ochtend meeting. De afgelopen dagen hoorden wij wat meer gegaap dan normaal. September was wild. Augustus ook, heel wild zelfs. Toen pikten we onze serie Crash columns weer op, waarvan hier nummer 11.

Oktober was wild omdat de markt een laagtepunt neerzette op SP 1074 op 4 oktober. Toen volgde er een rally van een procent of 20 bijna. Daardoor is er geen crash meer in de VS, want de Nasdaq en de S&P stonden gelijk voor het jaar. Europa en Azië staan nu nog tussen de 10 en 20% op verlies. Maar in Europa is een crisis gaande. En die crash in China, die komen moest?

Crisis breidt nodeloos uit
De crisis in Europa blijft zich nodeloos uitbreiden. Begin 2010, nu bijna twee jaar terug, schreef ik meer dan 40 verhalen over Griekenland. Inclusief twee exclusieve interviews met Rastapopoulos, onze favoriete Griekse zegsman.

Daarom hoort u ons niet klagen over Griekenland, alles komt uit zoals we vreesden. Hakken op de Grieken is niet meer professioneel, zoals plassen in brievenbussen achterhaald is als lokaal politiek manifest. Je scoort er gewoon niet meer mee en iedereen die er even zin in heeft doet het nu volop.

Eventueel willen wij nog wel kwijt waarom, volgens Rastapopoulos, Grieken zoals hij er blijven, in Griekenland dan. Geen angst voor de belasting? Wij belden even met Rastapopoulos via zijn satelietlijn want hij kruist buitengaats op de Elgin IV, zijn jacht.

“U gaat niet weg uit Griekenland horen wij?”
“Hoe weet u dat? Nou ja, u zit goed hoor.”

“Waarom blijft u? Vanwege de 0% belasting voor reders?”
“Dat is niet de enige reden. Belasting betaal ik nooit, hoogstens wat fooien. Ook al gaat de regering belasting heffen, dan vragen we ons af op welke basis. Mooi Grieks woord overigens, basis. De belastingdienst functioneert nog nauwelijks. Hoe kunnen die onze zaken in kaart brengen en belasten? Hehe. Laat ze maar ontwikkelingshulp vragen aan uw land, in de vorm van training voor belastinginspecteurs. (gegrinnik, red.)”

“Maar u hebt vast een plan?”
“Natuurlijk. De regering moet allerlei activa afstoten. Niemand wil die hebben. U hebt gezien hoe zelfs bedrijven als Hochtief moeten buigen omdat de Grieken weigeren tol voor de autowegen te betalen. Wij Grieken hebben het informele Olympische kampioenschap tegenwerken als 25 eeuwen op onze naam staan. Dacht u dat wat Xerxes niet lukte met een miljoen soldaten de EU en het IMF wel gaat lukken? (gegrinnik, red.) “

“Maar concreet even, wat gaat u doen?”
“Concreet ga ik u natuurlijk niets vertellen, maar u begrijpt ons tenminste dus laat ik u even op weg helpen: die activa in handen van de overheid, die moeten dus afgestoten worden, begrijpt u dat? Buitenlanders hebben al wat gekocht. Hebt u al iets van een success story gehoord? Natuurlijk niet. Want ze worden tegengewerkt. Zeker als het Duitsers zijn. We zijn weer in oorlog. Mijn landgenoten haten de Duitsers. Wie dacht u dat die tolstaking had georganiseerd? ”

“De Griekse gebruikers van die tolwegen ongetwijfeld?”
“Hehe, wat bent u toch naïef. Dat doen wij. Mijn vrienden en ik. Mooi toch? Buitenlanders te grazen nemen is onze nationale sport. Nul procent belasting, de activa komen zometeen uit de boom vallen en dat tegen ultra lage prijzen, want wie geen Griek is komt er niet tussen, daar zorgen wij wel voor. Hochtief huilt. Wij kopen straks die tolwegen tegen twee keer cashflow. Hehe. En de rest kopen we vervolgens ook. Tegen 20% van de prijs van een paar jaar terug. Maar… met een koopcontract post default. In Drachmes dus. Hup, weer 50% er af. Dus we kopen dan tegen 10%. Met krediet van …nee, nu weet u al teveel. Dit kan alleen in Griekenland en dankzij de EU. En wie kopen die activa straks van ons, voor vijf keer keer zoveel? Natuurlijk, de buitenlanders. Tot volgende keer, kalispera!”

Niets doen?
Wij weten dus niet wat we met deze markt aanmoeten. Toch niet moeilijk horen wij u denken, dan doe je toch gewoon niets? Daar is veel voor te zeggen maar omdat iedereen bearish was zijn we, ahem, even long de Nasdaq-100 gegaan. Redenen zijn dat seizoensmatig dit een goede tijd voor aandelen is en dat we misschien op 4 october het laagste punt gezien hebben. Beleggers hebben ook minimale aandelenposities en veel cash. En de Nasdaq-100 ligt er ijzersterk bij.

We denken dat op de korte termijn de markt boven S&P 1230 zal blijven, ongeveer het huidige niveau, of niet ver er onder. In de loop van 2012 kunnen we dan weer hard naar beneden. Maar dit plan kan ook zo in duigen vallen als er een nieuwe en hevigere crisis (weer een Grieks woord) optreedt. Dan sluiten we snel onze positie en hopen dat goud en cash in Noorse kronen ons zullen helpen te overleven.

Wat we wel dagelijks zien langskomen zijn steeds nieuwe technische analyses die vrij eenduidig zijn, de meeste zijn bearish. Daarom hebben we dus die bullpositie, want praktisch iedereen die kon verkopen heeft dat al gedaan. Europese aandelen zijn dan het goedkoopst, maar ook het meest riskant. En nogmaals, don’t try this at home, er zit erg veel risico aan en u hoeft niets te doen.

Tonko Gast te gast
Op bezoek in het koude Nederland zien wij nu elke avond Tonko Gast te gast. Op het nieuws, in een talkshow. Geweldig. Nederlandse 6-jaars hypotheekhouders krijgen het moeilijk, zegt onze Gast. Niets van waar zegt de Rabo, meer dan 99% van onze relaties betaalt op tijd. Vereniging Eigen Huis ziet Gast als zwartkijker. Soit.

De volgende dag kwam toevallig ook het Nederlandse schatkistpapier onder druk te staan. Terwijl wij juist zo braaf zijn. Onze bourgondische Zuiderburen, zonder regering maar wel met de kosten van regering en formatie, staan niet te popelen om onze Bezuinigingsburen te worden. Het is onmogelijk om het daar eens over te worden. Levenslange werkloosheidsuitkeringen en indexatie staan nauwelijks ter discussie, als wij het goed horen. Tot de rente opeens stijgt en dan hebben onze Bezuinigingsburen geen plan. Wij wensen hen veel wijsheid.

PVV’s think tank
Niet alleen Gast functioneert nu als alternatieve rekenkamer, de PVV neemt de think tank Lombard Street in de arm om even uit te rekenen wat het economisch geladen thema van euroverlating kost.

Nu kan zoiets best moeilijk zijn, zo’n rekensommetje, vanwege het dynamische karakter van het verhaal. Dit reageert op dat en niets is zeker, zo moet u het maar zien. Dus wat het precies gaat kosten kan nooit erg duidelijk zijn.

Maar dat je voor je huishoudboekje niet meer kunt vertrouwen op de overheid, dat ziet de PVV goed. Wouter Bos ging Wilders voor, hij introduceerde Gast om de rekensommetjes van ING te controleren. Overheid en banken worden niet meer vertrouwd, de think tanks zijn de nieuwe rekenmeesters, maar of er nog veel tijd is om te rekenen weten we niet.

Wat kost de crisis?
Nu even een leuk rekensommetje. Inveztor heeft voor u uitgerekend wat de EU crisis ons de laatste tijd kost, per dag. Heel eenvoudig, geen think tank voor nodig, doen we zelf.

Rond 1 oktober begonnen we van Nouriel Roubini te horen dat de ECB een bazooka van € 2 biljoen nodig had om het vuur te blussen. Soit. De EU draalde en de markten daalden scherp. Paniek. De EU kwam met een plan voor € 1,3 biljoen, maar er waren allerlei stippellijntjes nog niet helemaal ingevuld.

Nu horen we bij monde van Willem Buiter, econoom bij Citigroup, andere bedragen. Hou het eenvoudig, het is nu € 3 biljoen. Dus sinds Roubini’s bazooka is die raketgranaat nu een biljoen zwaarder. Laten we uitgaan van zes weken die nu voorbij zijn gegaan. Dat is ongeveer € 160 miljard per week aan verdampinkjes. Een week heeft vijf werkdagen dus een dik miljardje of 30 per werkdag, we gaan niet vervelend doen over afrondingen.

We komen dan uit op een briefje van honderd euro per dag per man, vrouw en kind. Dit is echt veel meer dan de meeste van die mensen ooit aan belasting hebben betaald. Denk immers voor een gezin met twee kinderen aan € 400 per dag, neem een dikke 20 werkdagen en we staan op € 8000 per maand. Kalimera!

En maar klagen dat we Wall Street moeten Occupyen. Nu zijn wij daar natuurlijk helemaal voor, omdat Wol Striet nu geoccupaaid wordt door cokesnuivers in veel te dure mocassins en wij niets tegen winterkampeerders hebben, maar wat dacht u van Occupy Brussel, Straatsburg en de parlementen van de PIIGS, om daar maar eens mee te beginnen? De vraag is retorisch natuurlijk, volgende zaak.

Centrale banken goudkopers
Vandaag komt bovendrijven dat de Centrale Banken het afgelopen kwartaal grote goudkopers zijn geweest. Maar liefst 148 ton aan Barbaarse Relikwieën ingeslagen. Dit natuurlijk buy high/sell low met ons geld, we spreken nu even als wereldburger. Want aan het begin van deze eeuw waren de Centrale Banken verkopers, tussen de $ 200 en $300 per ounce.

Nu kopen ze recordhoeveelheden tegen de topprijs. Bij Inveztor kunnen we hier van alles uit afleiden. Wij geven u de keus voor uw borrelconversatie van morgenavond.

Met OPM (Other People’s Money) is dit gemakkelijk. Wat doen ze met hun eigen geld? Antwoord: niet nodig, Centrale Bankiers krijgen een fatsoenlijk pensioen, domme vraag.

Waarom verbiedt de Nederlandse Bank dan pensioenfondsen om hier een deel van hun geld in te beleggen? Antwoord: omdat DNB Keynesianen zijn en die vinden goud een Barbaarse Relikwie.

Wacht even, dan is dus DNB de enige Centrale Bank met gezond verstand, de rest allemaal losers? Antwoord: U zeurt. Centrale Bankiers zijn allemaal Keynesianen, de Oostenrijkse School is een minderheid en waar bemoeit u zich mee?

Maar nu drijven de Centrale Banken de goudprijs dus op? Antwoord: wat bent u toch naïef. Samen met de Keynesianen van het ministerie van Belasting is er nu al een plan opgesteld om een extra belasting op goud te heffen. De eerste stap wordt 30% bij verkoop. Wie niet kan aantonen voor welke prijs het goud verkregen is betaalt 50%. Goudverkoop wordt aan banden gelegd. Peter Paul de Vries, de nieuwe Goldfinger, brengt de winter door in een tentje aan het Frederiksplein en vat ernstig kou.

Goed nieuws voor de duizenden ontslagen bankiers. Gratis fiscaal advies van Inveztor. Nieuw, interessant en rendabel. Verhuis meteen naar België. U hoeft geen taxi-chauffeur te worden. U krijgt als werkloze een uitkering voor het leven en vervolgens pensioen, zo lezen wij via de pen van een Baalbelg. Huren of kopen is erg goedkoop in Brussel, voor de latijns angehauchten onder u, en nog goedkoper in Anwerpen voor de Nederlandstaligen onder ons.

Jobless in de States
Het grote probleem van de Amerikaanse economie is de werkloosheid. Er moeten maandelijks meer dan 200.000 nieuwe banen bij alleen al om de huidige werkloosheid, die rond de 10% blijft hangen, in stand te houden. In werkelijkheid is de werkloosheid veel hoger, ruim 20%, wanneer we de mensen die het zoeken hebben opgegeven er bij tellen.

Daardoor vat een nieuw idee post. Ja, we weten het, die wordt in Amsterdam al nauwelijks meer bezorgd vanwege de digitaliserende globalisering die ook een paar tentjes waard is, maar we willen niet afdwalen.

Het nieuwe idee is dat de natuurlijke werkloosheid, die in de tijd van mijn Oostenrijkse School economiecolleges rond de 4 à 4,5% werd ingeschat, nu wat hoger ligt. Marc Faber zegt nu 10%. Die mensen krijgen we als maatschappij gewoon niet meer aan het werk. De Nieuwe Dorpsidioten dus, concludeert Faber. Tenzij die ergens anders zitten, concluderen wij, maar we twijfelen. Enorm zelfs.

5 responses

 1. @ Hielco.
  Ja hoort u eens. Ik ben Janko de Jager niet. We beginnen met over de winst iets te rekenen dat veel hoger ligt dan op andere activa. Want u weet hoe het gaat. Maakt u verlies dan is dat pech. Eventueel is het de schuld van de schrijver wiens mening blindelings werd gevolgd. Ik boel maar, goud kan ook zakken. En er zijn zakken zat die dan gaan zeuren. Maar even terug, als u winst maakt in een crisis bent u een equivalent van een handelaar op de zwarte markt. Khartoum, de film, ooit gezien. Mooie zwarte markt scene. U maakt dus straks winst terwijl anderen lijden. Vindt u dat nou mooi van uzelf?

  Nee. Die 30 en 50% zijn niet meer dan een gedachte. Een rare gedachte? Misschien, maar in Frankrijk betaalt u nu al 30% als u uw bonnetje kwijt bent.
  Welkom in de Gouden Eeuw.

 2. @Kraland: “Maar even terug, als u winst maakt in een crisis bent u een equivalent van een handelaar op de zwarte markt”.

  Een interessant weetje. Misschien dat dit er ook 1 is: Zwarte markten worden gekenmerkt door dalende, market-cap en prijs-gewogen Indices. Maar als market-cap en prijs-gewogen portefeuilles dalen, kunnen exact diezelfde portefeuilles gelijk-gewogen stijgen. Ziet de fiscus die list ook als zwart handelen?

  Als de IDP’s market-cap gewogen zouden worden, zou het bloedbad nog veel groter zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: