PolderPortefeuille: de laatste wals

PolderPortefeuille: de laatste wals

Stoppen? Niet stoppen? Eerst even terug in de tijd. De PolderPortefeuille startte in 1996 in Quote, werd omgedoopt in de tijd van IEX en stopte 1 mei op Inveztor. In die periode scoorden we 618% tegen 37% voor de AEX.

Er zijn allerlei discussies geweest over het feit dat ik de AEX als benchmark nam. Dat was gewoon om dat mensen daar in Nederland naar keken. Ook omdat ik hoofdzakelijk in aandelen belegde. Niet dat mijn portefeuille met de AEX te vergelijken was, hoewel, tot 1999 was dat wel het geval. Ik handelde bijna uitsluitend in Nederlandse aandelen en het was één van de beste periodes.

Grondstoffen
Vanaf 2005 ben ik me steeds meer gaan bezighouden met grondstoffen. Mijn belangstelling was veranderd en de PolderPortefeuille was altijd een vrij trouwe afspiegeling van wat ik voor mezelf deed. Er zitten nog steeds veel grondstoffenaandelen in de portefeuille op de dag van afsluiting.

Ik ga daar, als ik doorga, verandering in aanbrengen. Dit is geen tijd voor cashvretende exploratieverhalen maar voor lage leverage en cashflow. Het omgekeerde dus. Ik wil er, op mijn eigen site, een eenvoudiger verhaal van maken, vooral bedoeld voor mijn vrienden, zonder verplichtingen van mijn kant, met updates wanneer ik er zin in heb.

Elders op de site vinden abonnees een gedetailleerd overzicht van de posities die we nog aanhouden. Zou ik vandaag nog in deze aandelen stappen? Voor het grootste deel niet. Ik zoek alleen nog maar naar bedrijven die cash opbrengen, liefst met geringe leverage en een goed rendement op het eigen vermogen. Ik ben nu 61. Ik hou nog wel van een lekkere, vette speculatie, maar daar is het nu de markt niet voor en ik ben vooral voorzichtiger dan vroeger.

Goud
Ik houd mijn bestaande posities, die samengevat zijn in De Goudkapitalist, aan omdat ze zo spotgoedkoop zijn. Wanneer dit soort papier draait, gebeurt dat soms met 10% per dag.

De vraag is natuurlijk wat ik zou doen als ik die posities niet had en vandaag met een blanco lei begon. Dan zou ik voor een paar procent instappen en tweederde van mijn goudproducentenbudget liquide houden. Mocht goud inderdaad een harde tik krijgen, dan kunnen we toeslaan op extreem lage niveaus. Gebeurt het omgekeerde, dan kopen we hoger bij, jammer. Maar als de sector lang op dit niveau blijft liggen dan zitten we ook goed met een kleinere allocatie. Kortom, onze huidige weging op de dag waarop we ophouden is erg hoog, ik zou dat niemand aanraden.

Het mag nog een wonder heten dat we dit jaar niet flink in de verliezen staan, met zo’n grote risicoweging in een risk-off markt. In tijden van monetaire turbulentie is goud de meest pure vorm van geld en een verzekering tegen ontwaarding. Daarom houd ik op dit moment een procent of twintig van mijn portefeuille aan in goudcertificaten en in staven. Kidnap me niet. Ze liggen niet begraven in de tuin.

Europa: eng verhaal
Een reden om goud te hebben is Europa. Europa blijft een eng verhaal. Ik voorspel niets, want afgezien van het feit dat ik dat toch al zelden doe, is Europa ook voor de gebruikelijke voorspellers onvoorspelbaar. Ik zou niet weten waar je je als belegger op moet baseren.

Alles hangt immers af van beslissingen van de overheid. Om daar een idee van te krijgen moet u zich een arena vol Jan-Kees de Jagers voorstellen, met zo nu en dan een Barroso of een Van Rompuy ertussen. Met een snufje Reynders voor de lachers onder ons. Heren die beslissingen nemen over uw welstand, over uw toekomst, over al die arme mensen die nu op de rand van de armoede balanceren, of veel erger. Een nachtmerrie? Dat is nog zachtjes uitgedrukt.

De Europese banken blijken steeds opnieuw etterende geslachtsdelen. Krampachtig worden de plassertjes bedekt met schaamlappen. Steeds grotere lappen stof, steeds duurdere schaamte. Telkens wanneer er een briesje opsteekt en er een schaamlap opwaait, raakt de markt in paniek. Het is dan ook geen verleidelijk gezicht. Vergeleken met de VS, u weet wel, het land waarvan de munt zou zakken, daalt de euro. Want de Europese banken zijn volgens analist Mike Mayo van CLSA 3,5 keer het PNB waard, tegen 0,85 keer in de VS.

De rente zal zolang mogelijk laag gehouden worden om de overheden de gelegenheid te geven goedkoop te financieren. Ik zie een nieuw shadow banking systeem ontstaan. Dankzij het terugtrekken van de banken, in combinatie met de lage rente. Ik werk aanhard asset producten. Met reële rendementen voordat er leverage wordt toegepast. Aan onroerend goed strategieën in de juiste markten, de markten die goedkoop zijn. Denk aan Duitsland en de VS.

Eenvoudiger jasje
Er zijn altijd gelegenheden om iets te doen voor wie durft en voor wie liquide is. Mijn nieuwe activiteiten lenen zich niet meer voor een PolderPortefeuille en mede daarom houd ik er na meer dan twaalf jaar mee op. Binnenkort ga ik door, in een ander, eenvoudiger jasje, op een nog kleinere website, de mijne.

Michael Kraland is financier, oprichter van Inveztor.nl en beheerder van de PolderPortefeuille. Disclaimer Kraland: long goud, geen positie in overige genoemde aandelen en fondsen op het moment van publiceren. Beleggen in exploratiebedrijven is zeer speculatief. U kunt uw gehele investering verliezen.

Eén reactie

  1. Michael,

    Ik hoop dat we (Inveztor lezers) je in je de toekomst nog zullen onmoeten bij initiatieven van Diederik Schmull en/of Peter & Thijs. Het initiatief “Inveztor” was/ is geweldig zoals je had opgezet. Echt mijn cup of thea. Qua inhoud & toon, binnen & buiten beleggen.

    Qua colomnisten waren je stockpicks erg goed. Maar toch hoorde ik steeds vaker “Inveztorianen” zeggen of schrijven dat ze toch de laatste tijd erg jouw bijdragen misten. Ik ook wel.
    Ik herinner me nog levendig de “BAM”, de Franse “zwem veiligheidbandjes” , Rockwell en meer van dat. Mooie tijd.

    (Ik zag dat Inveztor.nl (vandaag) al helemaal gestroomlijnd is. Dus ik geef mijn reactie maar hier.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: